Пловдив в топ 6 на най-добрите места за живеене в света



Пловдив попадна в класацията на популярното електронно издание за пътувания "IT'S Bohemia" като едно от шестте най-добри места за живеене в света. Авторите на статията поставят града под тепетата редом до Истанбул, Амстердам, Гент (Белгия) и Ко Яо Ной (Тайланд).

Известната медия, чието кредо е "Да живеем по-страстно", препоръчва горещо Пловдив на своите читатели, нарича го "невероятно любопитно кътче от света" и поставя галерия със снимки на града на началната си страница.

"IT'S Bohemia" пише още, че това е най-древният непрекъснато населен град и описва неговото спокойствие, калдъръмени улички, изобилие от кафенета и галерии.

"Улиците на Стария град те извеждат до хълмове, от които можеш да съзерцаваш залеза - едно забравено удоволстви, в града, който се съревновава да бъде една от културните столици на Европа", пише още изданието.

Пловдив попадна и в страниците на авторитетното британско издание "The Guardian" ("Гардиън"), което публикува статия, посветена на търсене на най-древния обитаван град в света. В нея авторът отбелязва, че Пловдив и античният Варанаси в Индия са едни от най-древните в света.

Изданието разглежда и сравнява доказателства и сведения за други градове като Киркук в Ирак, Суза в Иран, Дамаск в Сирия като пише, че Пловдив се намира в област, богата на антично наследство и има "много основателно доказателство, датиращо от 6000 г. преди Христа". Това е археологическият комплекс Небет тепе, където датират първите човешки поселения на древното селище.

Миналата година Пловдив получи голямо признание като бе избран от специализираното издание "Lonely Planet" като шестия най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015 година.

Градът на тепетата успя да изпревари световноизвестни туристически дестинации като Виена, Шанхай и Торонто. Водещи телевизионни компании като ВBC, CNN и Euronews цитираха изданието.



Източник: Труд





Коментари

горе