Метровлакове тестват отсечката до летището



Изпитанията на влаковете на линията до летището през тази седмица вече започнаха, съобщи кметът Йорданка Фандъкова по време на оглед заедно с транспортния министър Ивайло Московски на линията "Летище София- ж.к. Надежда".

"В началото на април очакваме да пуснем линията до летището, а в началото на май, най-късно, да пуснем и линията до Бизнес парка", съобщи Фандъкова, цитирана от "Фокус".

По думите й през април пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 мин., а от ж.к. "Дружба" до центъра - 15-16 мин. Ще има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция, посочи още кметът.

В момента 99% е завършен обектът на линията към летището и 96% до Бизнес парка в столичния квартал "Младост".

"Остават изпитания, защото цялото трасе трябва да бъде обходено с влаковете. Всеки участък трябва да бъде надстроен за съответните скорости в зависимост от параметрите на участъка. След това до 10 април трябва да подпишем акт 15", каза шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Фандъкова припомни, че този проект се финансира по ОП "Транспорт", като над 94% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране. А транспортният министър обеща за откриването на метрото да дойдат ВИП гости от Брюксел.

"Със сигурност ще изпратим комисари за официалното откриване на метрото, ресорни комисари или г-н Юнкер. Дано, разбира се, и техният график да позволява да дойдат на откриването", каза Ивайло Московски.

По думите му Летище София ще се стане един "своеобразен мултимодален транспортен център с довеждащ автомобилен и метро транспорт". "Метрополитен" има за задача да създаде и базова площадка за жп транспорт.

„Надявам се в следващите години да може 1.5 км от гара „Подуяне” да се дръпне насам като инфраструктура и на практика летището да може да обслужва всякакъв вид довеждащ транспорт към себе си ", допълни транспортният министър.

"Със разширенията към ж.к. „Бизнес парк”, от ж.к. "Младост" към Летище София, отсечката до бул. "Черни връх" и третият метродиаметър, вярвам, че София ще бъде след няколко години изключително привлекателен и успешен град", каза още Московски.

Метрото до Хладилника

Пусковият срок на новата метростанция по бул. "Черни връх" - до ул. „Сребърна,  е в средата на следващата 2016 г., каза още Фандъкова.

По думите на Стоян Братоев 35% от строителните работи там вече са изпълнени.

Третият лъч на метрото

„Очакваме до края на годината да започне строителството на третия лъч на метрото в централния участък, който е и най-тежък, от Малък градски театър през централната част на столицата, до ж.к. „Красно село", каза още столичният кмет.

Идеята е до средата на годината да имаме избран изпълнител на проекта за третата линия на метрото, за да може след това да подготвим проекти, каза директорът на "Метрополитен".

В момента вървят две тръжни процедури - едната за избор на изпълнител за строителството, другата - за доставка на влакове и системите на автоматика.

Има 14 участници на първата процедура и в момента се оценяват, но всяка една оферта има по 5-6 хил. страници и това изисква време, уточни инж Стоян Братоев.
По думите му това трябва да приключи вероятно в края на месец април.

Преди ден гл. архитект на София Петър Диков каза, че датата на първа копка на третия лъч на метрото е неопределима засега заради ж алба срещу устройствения план на София, който беше променен заради проекта в края на м.г.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе