Бебето се случи между два континента с частица божествена сила



Списание „9 месеца“ и Медицински комплекс „Д-р Щерев" – един от най-утвърдените центрове за женско и семейно здраве в България, стартират нов проект – Мисия Бебе. Целта му е да популяризира съвременните достижения на репродуктивните технологии, като отговор на задълбочаващата се демографска криза в България. За да информира повече хора и да получи обществена подкрепа, проектът ще бъде изпълнен онлайн. Всеки месец очаквайте действителни истории за нелекия път към постигане на мечтаната бременност.

Първата история е завладяваща и е свързана с борбата за бебе на симпатично семейство, прекосило океана, за да осъществи мечтата си. Ето какво ни споделиха Силвия и Джон Уайт:

„Имам син, Богородица ми помогна на рождения ми ден!
Споделям своята история с вас и се надявам с това да ви вдъхна сила и кураж и да ви накарам да повярвате в чудеса. При мен чудото се случи на 21 април 2014 година. Благодарение на екипа от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се роди моето малко момче. След четири години борба дочакахме нашето слънчице. За мен това беше първи инвитро опит.
Всичко започна в началото на 2013 г., когато със съпруга ми дойдохме от САЩ, за да се борим да станем родители. Надявахме се тази първа инвитро процедура да се окаже успешна. Като знак от съдбата пункцията ми беше извършена на рождения ми ден – 15 август, Голяма Богородица. Това ми даваше сили и по време на стимулацията бях обзета от голяма надежда. Случайността ме сблъска с още един съдбовен момент. На третия ден след пункцията беше рожденият ден на мъжа ми. Тогава направихме трансфера на единственото ни ембрионче. След това започна чакането…

Знаците на съдбата 
На 21 април 2014 г. нашето момченце се появи на бял свят. Юнак, 3330 грама и 50,5 см. Толкова съм щастлива. Бях си обещала, че един ден ще споделя и моята успешна история с всички, които минават по нашия път. Мили дами, моля ви вярвайте в чудеса, молете се и не спирайте да се надявате, защото рано или късно мечтата ви да бъдете майки ще се сбъдне! Думите никога няма да бъдат достатъчни да благодаря на д-р Андреева, на екипа от ембриолози и на целия Медицински комплекс „Д-р Щерев", които ми помогнаха да зачена моето прелестно дете – Благодаря ви! Бъдете живи и здрави и продължавайте да създавате радост и да сбъдвате мечти. Обичаме ви!“

Обяснението на специалиста
„Подобни случаи, когато жената има сравнително намален яйчников резерв, в съчетание с мъжки фактор, са често срещани. На 29 години очакванията са за наличие на 8–10 антрални фоликула. Фоликулът е мястото, където се образува яйцеклетка. В този случай наблюдавахме едва четири. Когато Силвия ми изпрати резултатите забелязах, че хормоналните изследвания също потвърждават намаляване на яйчниковия резерв. Този проблем се комбинираше и с т.нар. мъжки фактор, което означава, че ще се приложи ICSI разновидността на инвитро процедурата.

Началото на инвитро процедурата
В началото на лечението започнахме стандартна стимулация при инвитро с фоликустимулиращ хормон. Това даде добри резултати и пациентката реагира относително добре – имаше по 5 фоликула във всеки яйчник. По време на пункцията пунктирах 9 фоликула. Но в тях нямаше достатъчно яйцеклетки. От 9 фоликула открихме само три яйцеклетки. Две от тях се оказаха достатъчно зрели и използваеми за лабораторно инвитро оплождане.

Пункцията
Пункцията е манипулация, която се провежда под краткотрайна венозна упойка. Процедурата трае около 5 мин, а пациентката спи около 15 минути. В конкретния случай манипулацията продължи около 7 минути. Под ултразвуков контрол, с помощта на игла за аспирация на биологичен материал през влагалището се прониква в яйчниците. Пунктират се фоликули и се аспирира съдържанието им, т.е. фоликулярната течност. Биолозите оглеждат съдържанието и търсят яйцеклетки под микроскоп. Във всеки фоликул има най-много една яйцеклетка. Намерените яйцеклетки се поставят в специална среда и се съхраняват в инкубатор. Когато партньорът даде еякулат, яйцеклетките се инжектират с генетичния материал на мъжа.

Оплождането
В много случаи сперматозоидите не могат да пробият „обвивката“ на яйцеклетката и да „влязат“ в нея, за да я оплодят с генетичен материал. Затова при ICSI оплождането ембриолозите инжектират генетичния материал в самата яйцеклетка, за да се извърши хромозомното сливане. При случая със семейство Уайт се разви ембрион, който трансферирахме на третия ден. След няколко дни установихме биохимична бременност. Но това още не означаваше клинична бременност. Какво ще се случи и дали ще се развие плодът предстоеше да видим… За щастие случаят приключи успешно с развиваща се бременност и последващо раждане. Пожелавам на семейство Уайт много щастие и безгрижно детство за тяхното дете!“

Д-р Петя Андреева, акушер-гинеколог и репродуктивен специалист


Всички истории са по действителни случаи от практиката в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и се разкриват само със съдействието и съгласието на участващите двойки.

Ако желаете да получите допълнителна медицинска информация или консултация, молим ви да се свържете с екипите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ на имейл: contact@shterevhospital.com или на телефон 02/920 09 01. Анонимността ви е гарантирана. Нашите отзивчиви координаторки ви очакват!

Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлага квалифицирани грижи в сферата на асистираната репродукция, проследяването на бременността и раждането. В допълнение болницата предлага педиатрични грижи и медицинска рехабилитация за послеродово възстановяване.



Източник: 9m-bg





Коментари

горе