Хижа Ехо



Една от първите високопланински хижи в България, които се опитват да станат екосъобразни.

хижа ЕХО

Разположена на 1675 м.н.в., в сърцето на национален парк „Централен Балкан„, хижа Ехо е на чудно местенце на главното старопланинското било между два резервата – Царичина и Козя стена. Единият е наречен на омайното цвете „цариче”, а другият е създаден за да опази единственото находище на еделвайси в Стара планина.
Хижата е проектирана и изградена от СТПД „Академик“ – Русе, с участие на много доброволци – студенти, служители и преподаватели от Русенски университет „Ангел Кънчев„. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и слънчеви панели, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова, барче и битова дневна зала за обучения и семинари. Хижата работи целогодишно.

хижа ЕХО

Сдружение „За Ехо“ е създадено през 2009 г. от млади и пътуващи хора, планинари, планински водачи, природозащитници и приятели на хижа Ехо. Негова главна цел е да подпомогне хижите в България, посрещането в планината и разумното поведение сред природата, а хижа Ехо е модел, по който да работи. СПТД „Академик“ – Русе, което досега стопанисваше хижата самостоятелно, се отзова на предложението за съвместно сътрудничество и с общи усилия вече се върви по пътя към осъществяване на идеите. А те са:

– Екосъобразно развитие на хижа Ехо с цел превръщането й в еталон за устойчиво управлявана българска хижа. Устойчиво използване на природните ресурси и справяне с отпадъците, енергийна ефективност.

– Хижа Ехо като гостоприемно и уютно място за настаняване в планината, където посетителят ще получи толерантно отношение и информираност сред приятелска среда.

– Популяризиране на хижа Ехо като място за обучения и срещи, мероприятия (свързани с опазване на околната среда, адекватното пребиваване в планината, както и чисто научни занятия за ученици и студенти), насочени към по-широк кръг от хора. .

– Разширяване на стопанската дейност на хижата, подобряване на материалната база и ангажиране на отговорен персонал. Участие и осъществяване на еко-проекти, за повишаване отговорността към природата.

– Изграждане на имидж за съвременна, комфортна и модерна хижа, отговаряща на световните стандарти за място за пребиваване в планината.

хижа ЕХО

Няколко думи и за един осъществен еко-проект на хижа Ехо – експерименталната Слънчева компостна тоалетна! Компостната тоалетна бе построена в продължение на една година от Сдружение „За Ехо„, с участието на над 70 доброволци от цялата страна, СТПД Академик – Русе, хижарите. Експериментът всъщност тепърва започва, защото отсега нататък ще бъде установено как работи това съоръжение на почти 1700 м.н.в, как се отнасят хората към него и дали чрез нея ще се демонстрира едно по-отговорно отношение към околната среда, каквато е и основната цел на слънчевата компостна тоалетна.

Слънчевата компостна тоалетна е едно от най-успешните и прости световни изобретения, които намаляват ползването на водни ресурси и не замърсяват подпочвените води, разделя и санира човешките органични отпадъци и ги превръща в обогатяващ почвата продукт (компост).
Компостната тоалетна е финансирана по проект „Демонстрационна хижа Ехо“ към Фондация „Екообщност„, с подкрепата на туристическа агенция „Одисея- Ин„, Екологично сдружение „За Земята“ и редица доброволци.

Изходните пунктове за пешеходни преходи към хижа Ехо, до които се стига с обществен транспорти и има маркирани пътеки са Троянски проход, село Рибарица, село Розино, село Христо Даново, с. Чифлик през х. Хайдушка песен и град Клисура.



Източник: 360mag





Коментари

горе