Малка църква в сърцето на София



Църквата „Св. Петка Самарджийска“ се намира в подлеза между ЦУМ и хотел „Шератон“. Тя е един от малкото действащи средновековни храмове у нас. Има теория, че неин ктитор е севастократор Калоян, дарител на Боянската църква.

Проведените проучвания показват, че настоящият храм е изграден върху основите на стара римска гробница (крипта) от 4 в. Новият се датира в 11 в.

Стените му са от тухли и камъни и са дебели 1 м. Църквата е еднокорабна с полуцилиндричен свод и широка апсида. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори. Най-ранните запазени стенописи са от 14 в.

Друг, втори живописен слой е датиран най-общо в 15-16 в. Смята се, че горният слой е дело на зографа-монах свети Пимен Зографски.

Името си храмът носи от времето на османското робство, когато е наречен на Параскева или Петка Инойска (Търновска) – покровителка на самарджиите – майстори на седла и самари. Те са били основните благодетели.

По време на социалистическото управление е имало опити той да бъде съборен. Но това не се случва.

В последните години има предположение, че именно тук е гробът на Васил Левски. Тази теория най-ревностно се поддържаше от писателя Николай Хайтов, който издаде няколко книги посветени на тази тематика.

Тук през 50-те год. на 20 в. са проведени археологически разкопки, но интерпретациите на резултатите са спорни. Някои от по-старите софиянци също „помнели“ от техните родители, че тук е погребан Апостола на свободата. Въпросът все още остава открит и спорен.

Храмът е реставриран и действащ. Паметник на културата с местно значение.



Източник: InfoSI





Коментари

горе