Враца, баце



Няколко съвета как да спомогнем за безпроблемно прекарване във Враца. Възможно е и сами да се справите, да имате късмет, ангел пазител, талисман, но за всеки случай.

Враца, баце

КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ ВЪВ ВРАЦА
Ако се опитвате да завържете разговор с врачани, фразата „Враца, дето гарга не каца” не е най-доброто начало. Не че не е оригинално, просто пробвайте с нещо не дотам клиширано. Разговори за времето, да речем.
Не задавайте въпроси като: „Къде да седна? Какво да ям? Това къде да го сложа” и т.н. И т.н. Ще получите бърз и поучителен отговор.

Не го приемайте навътре. Ползването на фрази, съдържащи обиди и намеци за физическо и сексуално насилие са неразделна част от речника на местните, които може и да не ви мислят лошото. Врачани също така умеят да боравят и с градивната критика, единствено с цел да ви посочат слабите места и да ви окуражат. Всичко е в сферата на т.нар. „лек позитивен врачански хейт”.

Враца, баце

Не влизайте с кола в града, по възможност само преминете. Не толкова заради врачани или заради дупките, каквито никога не е имало по пътищата там. През последните няколко месеца градът изглежда така, сякаш вчера е свършила войната. Причината е, че в момента текат ремонтните дейности по водния цикъл и асфалтът по улиците е рядкост. Ако искате да разгледате града отблизо, направете го пеш или в най-лошия случай – с (подходящо) колело.

Враца, баце

Не задявайте врачанки: или ще ви се пръсне сърцето, или ще ви бият. Или и двете. Или и трите. А и неслучайно народът е казал: „От Враца и котка за дамазлък да не си взимаш”. Иначе врачанките са приятни моми, умни, дейни и способни.

Враца, баце

Не ходете на дискотека. Не и без местен придружител. И по принцип не. Освен ако не владеете крав мага (*крав мага – система за самозащита, създадена от израелците, която използва ръкопашния бой като начин на оцеляване).

Не се надпивайте с врачани. Едва ли ще доведе до нещо хубаво.



Източник: 360mag





Коментари

горе