Любопитни факти, свързани с мартеничките



Мартеничката е на единайсет века. Толкова стара е традицията да подаряваме мартеници за здраве на 1 март. Това обясни за Дарик Мирелла Дечева от Музея за история на София.

По думите й мартеничката има друг дълбок смисъл, свързан с основните ценности на културата ни, а именно нишката на нашия живот. Мирелла Дечева разказа и защо традиционните цветове са бяло и червено, и защо точно на 1 март си подаряваме усуканите нишки.

Даряването на мартеничка е ритуална практика, запазена от много векове. А усукването на бяла и червена нишка не е случайно и е най-разпространеният амулет за българската традиция.

Колко стара е всъщност тази традиция?

„Едва ли можем да навлезем толкова назад в културната история на българите, защото ние нямаме писмени сведения по този въпрос. Много е вероятно, доколкото пресуканата бяла и червена нишка са амулети на нашата култура, предполага се, че това се е случило още в зората на създаването на българската народност, някъде около 10 век", разказа Дечева.

Защо обаче в бяло и червено?

„За българите червеното е символ на майчината кръв, а бялото на майчиното мляко. Усуквайки ги двете, ние съчетаваме онова, което дава живот, което подпомага развитието на живота", обясни Мирелла Дечева.

Какво повелява старото предание? Защо на 1 март си разменяме мартенички?

„Месеците на годината са едно семейство - 11 братя и една сестра. Затова наричаме март женския месец. Тъй като те са се отнасяли с пренебрежение към нея, тя е решила да им докаже своята сила върху природните стихии. Излязла със стадото си в планината и направила така, че всичко да замръзне. Оттогава братята й се отнасяли с уважение към нея. Може би заради това природата през март винаги е ту ледена, ту слънчева, за да доказва Баба Марта, че владее природните стихии, че има своята сила и знание", добави Дечева.

Къде и на кого се връзват усуканите червени и бели нишки?

„Задължително на младите хора. На непроходилото бебе освен на шапчицата се връзва и на десния палец на крачето, за да може като проходи, да не се спъва", обясни Мирелла Дечева от Музея за история на София.

Мартеничката сваляме, когато видим щъркел, защото е знак, че е дошла пролетта. В стари времена са я слагали в мравуняк, за да се множи здравето като мравките или в полога на кокошките за плодородие.

Най-разпространено е останала връзването й на цъфнало дръвче.



Източник: Дарик





Коментари

горе