Кукери гониха злите сили в Стара Загора



Повече от 800 атрактивни и шумни кукери в 17 групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Сливен, Шумен и Разград гониха злите сили в Стара Загора, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Те са участници в Седемнадесетото издание на Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора. Тази година за пръв път в гоненето на злите сили, своите "колеги" ще подкрепят и група от 96 бабугери от Разлог, облечени в кози кожи с дълги косми.

Празникът традиционно започна с пъстро дефиле по централната улица "Цар Симеон Велики" на площада пред Общината.

Наред с кукерите от различни фолклорни области на страната се представиха 6 групи от старозагорско – от селата Тъжа, Александрово, Дунавци, Голямо Дряново, "Камилата" от кв. "Железник" в Стара Загора, както и децата от Дома за деца лишени от родителски грижи "Незабравка".

Петчленно жури, председателствано от фолклориста доц. Георги Гаров, излъчи и награди участниците по критериите - вярност към традицията в маска, костюм и действие, колоритен персонаж, артистичност, реквизит и др. Наградният фонд, който ще се разпредели между отличените участници, тази година е 4 000 лв., а над 21 000 лв. са общите разходи по организацията на феста. Община Стара Загора е осигурила за провеждането му 8 000 лв.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе