Гагаузите, наследниците на прабългарите



Интересна е съдбата на гагаузите. Много и различни се хипотезите за тях. Приема се, че те, заедно с днешните бесарабските българи, са избягали от българските земи на Османската империя в началото на 19 в. и са се установили в областта Бесарабия. Гагаузи днес има България, Украйна, Молдова, Турция, Гърция, Румъния, Казахстан, Азербейджан, Средна Азия.

В България те населяват предимно Северното Черноморие (Добруджа, Варненско), района на Шуменско, Ямболско, Хасковско, Елховско. Религията им е източноправославна и в нашите земи те са малка компактна общност.

След разпадането на Съветския съюз те имат свое автономно териториално обединение Гагаузия или Гагауз Ери (гагаузка земя) със столица град Комрад. Официални езици са молдовски, гагаузки и руски. Преди няколко години парламентът на Гагауз Ери обявява 24 май – Деня на славянската писменост и култура – за един от четирите официални празника на страната. Те живеят в три града и в няколко села.

Една от теориите за техния произход е, че са наследници на прабългарите, на тюркски племена – узи, печенеги, кумани, дори че са турцизирани православни българи. Гагаузите са български етнос, една от малките групи на българската нация. Има данни, че те са около 10 хил. у нас и най-компактно живеят в района на Варна. Генетическите изследвания определят гагаузите като принадлежащи към българския и балканските народи.

Влиянието на турската държава е силно сред тази общност. Изпращат се млади хора на специализации, отпускат се стипендии, икономическа и финансова помощ. Повечето от гагаузите в Русия и Средна Азия са потомци на изселени по време на сталинските репресии. Днес гагаузите в Молдова, макар да са свързани с Турция поради езиковата и културна общност, се смятат и за свързани с България.

В нашите земи е трудно гагаузите да бъдат разгледани отделно етнографски, тъй като фолклорът им и религиозните им традиции и обичаи са в много пряка връзка с тези на околните групи българи. Известни са като земеделци и скотовъдци, по поминък не се различават от околното население.



Източник: InfoSI





Коментари

горе