Храмът на Кибела в Балчик



Този паметник е отрит през 2007 г. в Балчик при строежа на нов хотел в частен имот. Започналите проучвания установяват, че това е най-добре запазеният храм на Балканите от елинистическата епоха (това е времето след управлението на Александър Македонски до Октавиан Август, обхваща периода от края на ІV – І в. пр.н.е).

Храмът представлява правоъгълна постройка, състояща се от наос – вътрешна, сакрална част и пронаос – предверие. Стените са изградени от каменни плочи на суха зидария.

Сградата е имала двускатен покрив, покрит с керамиди и е издигната в периода 280-260 г. пр.н.е. Основание за това дават начинът на градеж, както и откритите надписи на гръцки език и монети.

Животът в храма е продължил около 700 години. Били са извършвани различни ритуали. През 378 г. от н.е. готите го унищожават. Те се заселват в провинциите Мизия и Скития в качеството на федерати на Римската империя. Но той отново е възстановен.

Кибела се приема, че е Майка на боговете и всичко живо на земята. Богинята е олицетворение на природните сили. Първоначално се е почитала в Мала Азия, а по-късно култът към нея прониква в Древна Гърция и Тракия. Изобразява се в обкръжение от животни. 

Откритите при археологическите разкопки материали са изложени в Историческия музей в Балчик – това са статуи на Богинята, керамика, монети, различни епиграфски паметници.

Животът в храма е прекъснат в резултат на струпване на земна маса през средата на VІ в., около 545 г.



Източник: InfoSI





Коментари

горе