Късче история: Бесарбовският скален манастир



Бесарбовският скален манастир се намира на много живописно място по течението на река Русенски Лом, близо до село Бесарбово, Русенско. Не далеч от тук са и Ивановските скални църкви известни с прекрасните си стенописи. През 12-14 в. тук е намерило добра почва да се развива исихазма.

Манастирът води началото си от времето на Второто българско царство – 12-14 в. Най-известният му обитател е св. Димитър Бесарбовски, роден в близкото село Бесарбово през 1685 г. Монахът е прекарал тук целия си живот, занимавал се е с пастирство и служене на Бога. След смъртта си е погребан в селската църква.

По време на една от поредните руско-турски войни от 1768-1774 г. мощите му са пренесени в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Букурещ, където се намират и до днес. По това време в румънската столица върлувала чума и след като нетленните останки са положени в църквата бедствието изчезнало.

През 1911 г. на експедиция по река Русенски Лом минава Карел Шкорпил, който оставя подробни описания за манастира. Популярен сред местното население е и монахът Хрисант, който се заселил в района на скалния манастир и се грижел за него. През 1940 г. водите на реката придошли и разрушили голяма част от обителта. Събрани са дарения за възстановяването му.

Предполага се, че една скална ниша издълбана в пещерата е служела за легло на преподобния Димитър. Близо до нея е църквата, отново в скалата, в която има дървен иконостас, а също и голяма икона на светеца, изобразен в цял ръст и различни житийни сцени. Надписите са на румънски (с кирилица) и гръцки език. До 1865 год. в Румъния кирилица е официална, а богослужението се извършва на църковнославянски език.

Бесарбовският скален манастир е единственият действащ на територията на България. Реставриран е и посещаван от поклонници, особено много те са от Румъния. През 1978 г. е обявен за археологически паметник на културата от местно значение.



Източник: InfoSI





Коментари

горе