Топ 10 на най-известните българи в света, за които България се оказа тясна.



 

Талантът и моженето не могат да бъдат ограничени нито от размерите на страната, нито от обстоятелствата. Представяме ви 10 българи, които прославиха страната ни и се превърнаха в нарицателно за успех.

 

Нина Добрев

 

Нина е една от най-популярните телевизионни актриси в света в момента, благодарение на ролята си на Елена/Катрин в сериала „Дневниците на вампира” .

 

Пълното име на дамата е Николина Константинова Добрева и тя е родена на 9 януари 1989 г. в София. Когато е на две годинки семейството ѝ се мести в Онтарио, Канада, където минава животът на звездата допреди 5 години, когато започва работата и по вампирската продукция.

 

Дилма Русеф

 

През 2010 г. властта в Бразилия е дадена 36-ия президент, който се оказва дама. Името ѝ е Дилма Русеф и тя има сериозни български корени. Баща Ѝ Петър Русев е родом от Габрово, но е принуден да емигрира от родината си през 1929 г. във Франция, където започва да изписва фамилията си с „ф” накрая. Овдовял с един син, той се отправя към Буенсо Айрес,  а после се мести в Бразилия, където става успешен юрист и строителен предприемач. Жени  се за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 - 1977). 

 

Филип Киркоров

 

Фи́лип Бедро́сов Кирко́ров e  руски естраден певец, актьор, народен артист на Руската федерация, Украйна, Чечения и Ингушетия, академик на Международната академия на духовното единство на народите на света.

 

Роден е на 30 април 1967 г. във Варна в артистичното семейство на български певец с руско-арменски произход. Семейството още в детството му се мести в СССР. Възпитаник е на Държавното музикално училище „Гнесини“ в Москва.

 

Големият успех идва, след като сключва брак с примата на руската попмузика Алла Пугачова. Бракът им, узаконен в Йерусалим, трае от 1994 до 2005 г. Алла, която е с 18 г. по-възрастна, дава мощен тласък на кариерата му. Те остават близки приятели и след приключването на брака им. Филип пее не само на най-значимите концерти в Русия и препълва многократно най-големите зали в Москва и Петербург, но и се изявява в цял свят, като постига голям успех в САЩ и Германия. 

 

Силви Вартан

 

Силви Вартан (на френски: Sylvie Vartan) е френско-българска певица от арменски произход и киноактриса, родена в България. Тя е една от първите рок певици във Франция. От съвсем ранна възраст Силви Вартан показва своя разностранен талант. През 1950 година е първото й участие във филма „Под игото“. Две години по-късно семейството й се премества във Франция. През 1961 година Силви Вартан за първи път влиза в звукозаписно студио, снима се в няколко телевизионни реклами и се появява на сцената на зала Олимпия в Париж. В средата на 60-те години Силви Вартан се концентрира върху турнета и участия в САЩ. Участва в най-популярните по това време телевизионни шоута като "The Ed Sullivan Show", "Hullaballooh" и "Shindig". В последствие Вартан издава албуми, участва в концерти и играе в киното. Силви Вартан развива активна благотворителна дейност в родната си България.[

 

През 2014 година Силви Вартан получи знака почетен гражданин на София.

 

Ралица Василева

 

Ралица Василева е родена на 6 юни 1967 година в София. Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, учи и в английска гимназия в Делхи,Индия. Следва 1 година във Великотърновския университет по специалност „Английска филология“, прехвърля се в Софийския университет „Климент Охридски“ и се дипломира. Получава магистърска степен по политически науки от Държавния университет на щата Джорджия в Атланта.

 

През 1991 година заминава на стаж в CNN с 20 долара в джоба си и син на 7 години. Година по-късно получава работа в медията и оттогава отразява едни от най-важните политически, икономически и военни промени по целия свят.  

 

Райна Кабаиванска

 

Райна Кабаиванска е българска оперна певица, сред най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20 век. Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност на Италия и 2 пъти музикант на годината.

 

Родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща ѝ Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика.

 

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

 

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.

 

Певицата основава фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

 

Христо Стоичков

 

Христо Стоичков Стоичков, известен още като Камата, е български футболист, треньор и почетен консул на България в Испания. Той е най-успелият български футболист, носител на най-престижните футболни награди (Златна обувка,Златна топка), носител на купата на Европейските шампиони, Купата на носителите на национални купи, избран в идеалния състав и голмайстор на Световното първенство по футбол в САЩ 1994. Христо Стоичков е трикратен шампион на България и петкратен шампион на Испания.

Роден е на 8 февруари 1966 г. в Пловдив. Първи стъпки в организирания футбол прави в школата на Марица (Пловдив). Дебютът му е в мъжкия отбор на Завод "Юрий Гагарин", а по-късно играе за УСМ и Хеброс.

На 23 септември 1987 година прави дебют за националния отбор по футбол. През сезон 1989/90 печели приза „Златна обувка“ за голмайстор на Европа с 38 гола в първенството.  През 1994 г, с неговата безценна помощ националният ни отбор по футбол се класира на 4-то място на Световното.

 

След това Ицо заминава да играе в Парма, после в японския Кашива Рейсол , докато не се озовава в американския отбор Чикаго Файър. Кариерата си прекратява през 2003 г, когато рита за ДС Юнайтед.

 

Рита Уилсън

 

Истинското име на тази дама е Маргарита Ибрахимова. Тя е актриса и режисьор, но е по-известна като съпругата на носителя на „Оскар” Том Ханкс.

 

Рита е родена на 26 октомври 1956 г. в Лос Анджелис,Калифорния. Нейният баща, работник на колодрум, е българо-мохамеданин роден в Орайо, Ксанти, Гърция. Преди да емигрира в САЩ той живее в България, където продължава да живее брат му Ферхат. Нейната майка Дороти е родена и отгледана в гръцко село на албанската граница.

Триумфът на Рита Уилсън като продуцент е филмът „Моята голяма, луда гръцка сватба“. 

 

Григор Димитров

 

България е на път да остави трайна следа в тениса с името Григор Димитров. Гришо е роден на 16 май 1991 г. в град Хасково. Той е носител на шампионските титли на Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г. за юноши. Негов треньор от малък е баща му Димитър Господинов Димитров. Григор започва да играе тенис на пет години, като любимите му настилки са хард и трева.

 

През 2005 г. е обявен за най-добър тенисист в Европа за момчета до 14 години, след като печели европейската титла на сингъл в своята възрастова група. Става европейски вицешампион и Балкански шампион от отборните първенства до 14 години. Завършва сезона като номер 1 в ранглистата на Tennis Europe при 14-годишните.

 

През 2007 г, става Европейски шампион до 16 години в Москва, Русия без загубен сет. Година по-късно печели шампионската титла на Уимбълдън при юношите.

 

През 2014 г. пък той дебютира в топ 10 на световната ранглиста.

Популярност младия талант печели и покрай връзката си с Мария Шарапова  (Маша).

 

Васко Василев

 

Васко Петров Василев е български музикант, цигулар. Роден е на 14 октомври 1970 г. в град София. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, на седемгодишна възраст свири като солист на Български камерен оркестър в зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригентКонстантин Илиев, първата си дългосвиреща плоча.

 

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца). В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо” в Париж, „Карл Флеш” в Лондон и „Паганини” в Италия.

 

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера — Лондон. Свирил е със световно известни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor. 

 

Популярност на Васко донесе и личния му живот, Той имаше дългогодишна връзка с майката на Ванеса Мей  - Памела Никсън.



Източник: bgreality





Коментари

горе