300-метрово знаме шият в Стара Загора за 3 март



300-метрово българско знаме ще се развее по време на тържествата по случай националния празник Трети март в Стара Загора. С шиенето са се заели местни шивачки.

300 войници, ученици и младежи ще носят огромния трибагреник на националния празник. В момента се шият още 4 знамена с малко по-малки размери, които също ще участват в тържествата.

Знамето се изработва по поръчка на Oбщина Стара Загора, а в дружеството за първи път шият трикольор с толкова голяма дължина.

С изработката са се заели пет шивачки, сред които е и Ваня Желева, която има 32-годишен стаж.

„Първо се зашива бялото със зеленото, след това се зашива зеленото с червеното пак по същия начин, прави се подгъв на бялото, червено и зеленото и знамето е готово”, заяви за Dnes.bg Ваня Желева.

За изработката на знамето са необходими 7 дни. Два дни ще отнеме само гладенето.

„За първи път шием знаме с такъв размер. Започнахме да го шием в сряда. Платът е български, на български производител. Около 300 метра плат отива за това знаме и се работи от 5 жени”, разказа отговорничката по изработването на трибагреника.

Шиенето на трибагреници не е лесна задача, твърдят шивачките от Стара Загора.

„Аз по принцип обичам да шия знамена. Не е толкова трудно, въпросът е да намерите начина на работа и нещата се получават”, казва шивачка от цеха.

500 по-малки знамена ще бъдат подарени на старозагорци, които до края на февруари са кандидатствали за саниране на жилищата, в които живеят.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе