10 забележителни места в Източните Родопи



Преди известно време ми се отдадоха няколко възможности да посетя различни части от Родопите. Всички тези посещения мога да опиша с няколко думи: уникални, въздействащи, величествени и незабравими. Наистина смятам, че Родопите са нещо много специално по отношение на нашата не само география, но и история. В Родопите намерих на няколко пъти една невероятна атмосефра, красота, величественост и … тъга.

Тук представям най-интересните според мен места в Източните Родопи.

Язовир Кърджали - Източни Родопи

Язовир Кърджали – Източни Родопи

10. Язовир Кърджали – язовир, събиращ водите си от река Арда, който е един от най-големите язовири в България. Покрай него могат да се видят красиви заливи, заобиколени с интересни скални форми и стръмни хълмове.

Язовир Кърджали

Язовир Кърджали

9. Крепостта Моняк (Мнеакос)  край Кърджали – една от най-големите, а също и най-високо разположените крепости в Родопите. Намира се недалеч от с. Широко поле. Достъпът до крепостта е сравнително труден, тъй като е разположена нависоко и пътеките до нея са доста стръмни. Все пак усилието за изкачване до крепостта си заслужава поради красивите гледки, които се откриват от върха към град Кърджали, язовирите Кърджали и Студен Кладенец и околните хълмове.

Крепостта Моняк край Кърджали

Крепостта Моняк край Кърджали

8. Каменна сватба –  уникален природен скален феномен на 3 км от Кърджали, близо до село Зимзелен. Представлява ансамбъл от множество скални фигури, наподобяващи сватбено шествие. Централно място, разбира се, заемат младоженците, застинали завинаги в страстна, макар и каменна целувка.

СкаленКаменна сватба - целувката на младоженците

Каменна сватба – целувката на младоженците

7. Каменни гъби – още един неповторим природен скален феномен, недалеч от Кърджали –  намират се източно от с. Бели пласт, на главния път Кърджали – Хасково. Представляват скални образувания с формата на истински гъби, но доста увеличени по размер.

Скален феномен Каменни гъби

Скален феномен Каменни гъби

6. Средновековна Византийска крепост в покрайнините на село Мезек – една от най-запазените крепости в Родопите. Смята се, че съоражението е използвано активно до падането на района под османска власт.

Средновековна Византийска крепост в село Мезек

Средновековна Византийска крепост в село Мезек

5. Тракийско светилище край село Татул – намира се на 200 метра южно от село Татул на около 15 километра от Момчилград. Представлява скално светилище съставено от различни изсичания. Интересно е и има много неща, които да се видят, но в същото време е малко неразбираемо за неспециалисти.

Тракийско светилище край село Татул

Тракийско светилище край село Татул

Тракийско светилище край село Татул - информация

Тракийско светилище край село Татул – информация

4. Тракийска гробница село Мезек – една от най-интересните, внушителни и запазени Тракийски гробници по нашите земи. Това е Тракийска куполна гробница от микенски тип, датираща от IV в. пр. н.е. и запазена в оригиналния си вид. Тук е мястото да спомена, че имам много добри впечатления от екскурзовода, който ни разведе из гробницата – разказа ни за историята и находките, отговори изчерпателно на всичките ни въпроси. Нещо повече, хареса му това, че се интересуваме от подробности и продължи да разказва извън предвиденото.

Тракийска гробница село Мезек

Тракийска гробница село Мезек

3. Пещера Утробата – намира се на около 20 км от Кърджали, в скалистата местност Тангардък кая. Представлява малка пещера, входът и вътрешността на която наподобяват женска утроба. Смята се, че по някакъв начин е използвана от траките в техните обреди в израз на култа им към Богинята майка. Входът на пещерата е малко нависоко и за да се влезе в нея се минава по една леко паянтова дървена стълба.

Пещера Утробата

Пещера Утробата

2. Дяволският мост край Ардино – уникален римски мост над река Арда, находящ се на около 10 км от Ардино. Този мост някога е бил част от главен средновековен път между Бяло море и Тракия.

Дяволският мост край Ардино

Дяволският мост край Ардино

1. Перперикон – прорицалището на Дионис – това е безспорно най-големият културно-исторически феномен в Източните Родопи. Невероятно място – история, гледки, находки, усещане, изживяване … неповторимо!!! Едно от местата, които човек трябва да посети непременно.

Перперикон

Перперикон

Перперикон

Перперикон

Всички тези места (както и някои други) успяхме да посетим в рамките на три дни. Получи се чудесна екскурзия.



Източник: eliivanova





Коментари

горе