Паметната история на село Еница



Еница е село в Северна България, намиращо се в община Кнежа, област Плевен. В близост е до Червен Бряг и Бяла Слатина. Граничи със землищата на селата Враняк, Лазарово, Лепица, Попица, Търнак, Чомаковци и град Койнаре.

За името на селото съществуват две версии: то или носи името на млада жена, или, което е по-вероятно, названието на селото произлиза от турското име "Ени-кьой" (ново село).

През 18-19 век се е разполагало в долината в района "Ценов геран". По турско време е имало килийно училище, което се е помещавало в старата църква. Иконите в нея са били от 18-19 век, а иконописецът е бил представител на чипровската школа. В миналото в селото са живели и мюсюлмани, които след Освобождението се изселват. Към 1893 година са останали само 55 помаци.

През землището на Еница е минавала границата между Източна България и Видинското царство, за което говорят стражевите могили на хълма. Наблизо е Аспаруховият „Островски вал“. Над селото в дъбовите гори е имало два манастира. В долната част е имало и крепостна кула. Селото е посещавано от Васил Левски, където е основал революционен комитет.

При полагането на тръбите за нов водопровод, в края на 40-те години на миналия век, от местността "Каптажа" към селото, в долината на Войнежеца, са били открити водоводни тръби, които са остатъци от римски водопровод. Интересно е, че тръбите на десетки метра са се движили паралелно с трасето, предвидено от съвременните хидроинженери.

На 1 януари 1979 г. селото преминава от Врачански към Плевенски окръг. Преди e било към Белослатинска околия.

Откъм културни забележителности Еница си има своя църква - “Свети Атанасий”. Строена е през периода 1941 – 1944 г. от майстор Васил Стоянов Изворски. Построена е на мястото на старинната църква от времето на османското робство с изключително ценни икони. През 2008 г. се прави ремонт и реставрация. Селската чешма е Паметник на загиналите във войните през 1912-1918 г.

Редовните събития, които местните спазват, започват от 18 февруари, тогава се отбелязва патронния празник на училището. На 14 май се провежда събора на селото, а на 24 юни се празнува Еньовден и се яде задължително чорба.



Източник: utre





Коментари

горе