7 забележителности в София, които да посетим безплатно на 3 март



Ако живеете в София и не сте се отправили някъде на пътешествие в четирите почивни дни, не съжалявайте – и в столицата ни има многобройни места, които се заслужава да посетите, а на 3 март много от най-любопитните обекти ще бъдат достъпни безплатно. Входът в общинските музеи и галерии в София ще бъде свободен по случай Националния празник на България – независимо дали ви се иска да се потопите в историята, да обогатите културните си познания, да се разходите на чист въздух или да си пообщувате с животните в зоопарка, имате възможност да го направите и не трябва да я пропускате! Ето 7 от забележителностите на София, които отварят вратите си и ви очакват на празника.

Националният военноисторически музей

voenno-istoricheski
3 март ще бъде отбелязан от Националния военноисторически музей за шеста поредна година не само с Ден на отворени врати, но и със специална изложба „Трети март – три войни – три съдби“. Посетителите ще могат да я разгледат безплатно и единствено в този ден. По повод празника достъпът е свободен и до постоянната хронологична и външна експозиция на музея.

Софийската градска художествена галерия

1-sof-gr-gal

Софийската градска художествена галерия може да се похвали с една от най-значимите и интересни колекции на българско изкуство, в която се включват 3500 живописни творби, 2800 графики и рисунки, 800 скулптури. Изложбената площ на галерията е 1100 кв. м., разпределена в четири обособени пространства.

Столичният зоопарк

zoo

Софийската зоологическа градина е най-голямата и най-старата на Балканския полуостров. Тя е сред най-любимите атракции в София и на деца, и на възрастни. В зоопарка можете да се срещнете с много екзотични животни, както и с представители на фауната, характерни за нашите земи.

Националният исторически музей (НИМ)

NIM

Националният исторически музей е един от най-големите на Балканския полуостров. Негово притежание са над 650 000 предмета на изящното изкуство, историята, етнографията и археологията, които датират отпреди 8 000 години до днес. Посетителите могат да видят около 10 % от тях в експозицията му.

Музеят под базиликата „Свeта София”

sv-sofia

Това е първият в България музей-некропол, изграден под църквата „Света София“ на три нива. В него може да се разгледат около 50 гробници с различна архитектура, над сто гробищни съоръжения от различни периоди между I-V век и части от древни римски мозайки.

Парк музей „Врана”

vrana1
Предназначен за извънградска лятна резиденция на царското семейство, парк „Врана“ е създаден в началото на 20 век от цар Фердинанд. Този уникален на Балканския полуостров парк включва над 800 дървесни, храстови и тревисти вида и съвсем заслужено се счита за образец на градинското парково изкуство.

Галерия-музей „Дечко Узунов”

2-dechk-uzunov
Ателието на Дечко Узунов днес е превърнато в действаща галерия-музей, която представя изложби от оригинални творби на Дечко Узунов, произведения на неговите ученици, както и на други майстори на декоративното изкуство.



Източник: pateshestvenik





Коментари

горе