Киселото мляко – ключ към лечението на Паркинсон



Българкото кисело мляко е на път да се окаже ключ към лечението на Паркинсон. Откритието е направено в немския институт по молекулярна и клетъчна биология Макс Планк. Проф. Теймурас Курцхалия и българинът, който работи в екипа му Сидер Панков доказват, че съставки на киселото мляко спират развитието на Паркинсон. В специално интервю осъществено по скайп с откривателите, репортерът ни Даниела Райчева потърси отговор на въпроса как българското кисело мляко се бори със заболяването.

Немските учени доказват, че една от съставките на киселото мляко – ензимът д-лактат или млечна киселина, помага за възстановяването на засегнатите от болестта Паркинсон мозъчни клетки. Това се получва чрез възобновяване на нормалнатa функция на митохондрията, която енергийният източник на клетката. Заболяването е едно от най-разпространените в света или 1% от населението на Земята страда от него.

“Това, което открихме е, че д-лактатът помага за поддържането на електрохимичния потенциал на митохондриалната мембрана, която е от съществено значение за производството на енергия”, разказа проф. Теймурас Курцхалия от”Макс Планк Институт”.

Екъпът от института “Макс Планк” доказва откритието си чрез експерименти върху лабораторни червеи, на които са инжектирани увредени от Паркинсон мозъчни клетки. След няколко месеца на третиране с млечна киселина, учените забелязват, че клетките се възстановяват. Проф. Курцхалия е категоричен, че до 2 години могат да започнат тестове и върху хора. Но за тази цел трябва да направят допълнителни изследвания на различни видове закваски. Това е причината немските учени да посетят България след 10 дни.

“Стигнахме до заклучението, че европейските разновидности на киселото мляко не съдържат достатъчно от ензима д-лактат. За това за нас е много важно да дойдем в България и да се срещнем с хората, които произвеждат закваски”, обясни проф. Курцхалия.

Идеята за идването в страната ни е на Сидер Панков, българинът в екипа на проф. Курцхалия. Той е сигурен, че в българската жива закваска ще намерят ключа към заличаването на Паркинсона от списъка с неизлечими болести.

“Искам да подчертая, че възможности, които могат да повлияят до голяма степен лечението на неизлечими болести всъщност се коренят не другаде по света, а в България”, каза Панков.

Учените смятат, че след като млечната киселина помага за възстановяването на увредените от Паркинсон клетки, то ензимът може да помогне за лечението и на дестки други болести като епилепся, множествена склероза и редица генетични заболявания засягащи митохондрията на клетките .



Източник: bnt





Коментари

горе