Българската следа в световната цивилизация



Кирилицата, прабългарския календар, фотокопирната машина, противозачатъчните, космическата храна, слънчевите батерии,

хапчетата „нивалин“, говореща дигитална книга за незрящи, електро магнитния импулс и откритието на професорът- астроном Димитър Съселов ,открил най-отдалечената от слънцето планета през 2003 година, са само част от българската следа в световната история, с която можем и трябва да се гордеем.

Освен с киселото мляко и компютъра, можем да се гордеем и с редица изобретения, без които животът ни би бил истински ад.

Въздушната възглавница, която осигурява безопасността ни в автомобилите е създадена през 50-те години на миналия век. Неин изобретател е  Асен Йорданов, създал и първият транспортен самолет.

Румен Антонов е човекът, който изобретява автоматичната скоростна кутия. В момента неговото изобретение се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз, но са били осъдени.

Първият транспортен самолет Douglas DS-3 е изобретен от екипа на главния конструктор Асен Йорданов. Отново на Асен Йорданов трябва да благодарим и за телефонния секретар.

Реактивните двигатели на лунния модул Орел са изобретени от д-р Иван Ночев. Благодарение на неговото изобретение е станало възможно кацането на лунната повърхност. Така че Армстронг и Олдридж трябва да са признателни на нашия сънародник, защото без него нямаше да са първите хора, стъпили на Луната.

За любителите на шпионските истории,ще бъде интересно,че освен с „ българския чадър“ сме известни и с „ антиоръжието“ на Юрий Марков, което все още няма аналог в света. Става въпрос за едно малко устройство с размерите на джобно ножче, което обаче е неотменна част от работата на антитерористите по света. Приспособлението на Марков може да открива взривни вещества и огнестрелно оръжие от разстояние, дори и когато те са скрити зад бетонно ограждение. Търговското му име е SNIFFEX. Тежи по-малко от 500 гр. и може да работи без да се зарежда в продължение на 3 години.

И когато си поглеждате часовника, да знаете,че електронният часовник е дело на Петър Петров, който е създал прототипа си за НАСА.

Поне още една дузина български изобретения и открития са повод за национална гордост.  кирилицата, прабългарския календар, фотокопирната машина, противозачатъчните, космическата храна, слънчевите батерии, хапчетата „нивалин“, говореща дигитална книга за незрящи, електро магнитния импулс и откритието на професорът- астроном Димитър Съселов ,открил най-отдалечената от слънцето планета през 2003 година



Източник: burgasdream





Коментари

горе