Днес е ден на гордост и почит към предците ни



Българският патриарх Неофит отслужи панихидата и благодарствения молебен по повод Националния празник - 3 март.

„Ден на радост и на гордост, на почит и признателност към всички наши предци, отдали силите си за нашето духовно и културно възраждане. Към всички доблестни войни, които не пожалиха живота си за извоюването на нашата свобода и най-вече благодарност към Бога, от когото е всяко добро", каза в словото си българския патриарх.

По думите му това е ден на нашите заупокойни и благодарствени молитви към Господа и Бога, който удостои с небесна закрила православния български народ.

„От подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година, от тогава и до наши дни българската държава и Българската православна църква извървяха дълъг и трънлив път на нови възходи и нови изпитания. Народът ни записа славни страници в хилядолетната си история и въпреки трудностите, пред които бе изправен, успя да влезе в новото хилядолетие с надежда за още по-добри дни", каза още в словото си българския патриарх Неофит.

Сред официалните гости на панихидата бе Симеон Сакскобургготски, министър-председател на България в 85-то правителство 2001-2005 година.



Източник: dnesplus





Коментари

горе