Виж как празнуваха националния празник българите в Чикаго



На 1-ви март 2015 г. точно в 12.00 местно време, за девета поредна година в центъра на Чикаго, пред кметството на града на Дейли Плаза, прозвуча българският химн. На висок пилон до американското знаме и до знамето на града между небостъргачите се развя и българският трибагреник – отбелязана бе 137-та годишнина от Освобождението на България, пише eurochicago.com.

За четвърта поредна година празникът се провежда в почивен ден, което дава възможност на повече българи да присъстват. Поради минусовите температури и поради гостоприемните домакини, този път събитието се проведе в самата сграда на кметството. Празникът събра много деца и възрастни от всички краища на града.

Учениците от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра, осигурени от спонсоритe на събитието.

Традицията да се издига българското знаме в центъра на Чикаго датира от преди повече от 55 години. През февруари 1960 г. група български имигранти се срещат с градоначалника Ричард Дейли. Разказват за родината си, за нейната история и за годините на петвековното османско владичество. Впечатлен от историята на народа ни, кметът издава специална Прокламация, с която обявява 3-ти март за български ден в Чикаго. Тази Прокламация дава право в центъра на града в 12.00 ч. на обяд на 3-ти март да се издига българското знаме. Този ритуал се повтаря няколко години, но по-късно, вероятно след смъртта на градоначалника, е забравен.

Традицията бе възстановена преди 9 години, когато бе създадено българско генерално консулство тук.

Ето защо по традиция слово държа генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов. Той не чете, а изля от сърцето си това, което вълнуваше присъстващите.

Бяха прочетени тържествени поздравителни писма от кмета на града Рам Емануел и и от Лиса Мадиган, главен прокурор на щата.

Видяхме и програмата, подготвена от децата от българските училища. В Чикаго вече има единадесет такива. Със свои изпълнения се представиха и танцовите състави „Хоро“ и „Верея“, които заедно се хванаха за ръце и заиграха не според сценария, още докато чудесните млади изпълнители на народни песни пяха.

От Българо-американският център за културно наследство водеща бе Анна Гогова.

В самия край на честването, Eurochicago.com спази традицията и обяви пред всички събрали се резултатите от годишния конкурс „Българско събитие на годината в САЩ ‘2014″. Вижте кое събитие бе обявено за най-значително тук (линк).

Както обикновено, накрая малки и големи се хванаха на дълго Дунавско хоро.



Източник: 24 часа





Коментари

горе