Борисов: Можем да променим историята, стига да имаме кауза



“Уважаеми българи, приемете моите поздравления по случай 137-та годишнината от Освобождението на България. На днешния ден през 1878 година в Сан Стефано, две имеперии – Руската и Османската, сключват предварителен мирен договор, една от клаузите на който е създаването на Княжество България. С този акт българите връщаме своята държавност след близо 5 века чуждо управление", пише Борисов в обръщение до хората.

В него той припомня, че свободата ни не е дошла даром и е резултат от смелостта, дързостта и пролятата кръв на хилядите български възрожденци, които организират широка национална съпротива, провеждат десетки въстания, с които в крайна сметка предизвикват Руско-турската война, и не на последно място – взимат решително участие във войната като опълченци.

"Затова, 3 март е събирателен символ както на свободата на България, така и на храбростта на всички онези наши прадеди, които пожертваха живота си, за да извоюват свободата ни”, се посочва в поздравителния адрес.

Той подчертава, че днес се нуждаем повече от всякога от смирение и единение.

"Уверен съм, че само ако започнем да работим заедно за постигане на националните приоритети, ще успеем да променим съдбата си и да постигнем целите, които като нация си поставяме", посочва Борисов.

Той припомня, че примерът от българското Възраждане показва, че сме народ, способен да промени хода на историята, стига да имаме ясна кауза.

"Нека и на днешния 3 март да склоним глава пред подвига на хората, които загинаха, за да живеем ние като свободни граждани. Но да не забравяме и завета на Васил Левски, че в свободна България всички граждани, независимо от техния етнически и религиозен произход, ще се подчиняваме на един закон и ще бъдем равноправни", заявява премиерът.

Той подчертава, че свободата е право, но и отговорност.

"Затова, 137 години след онзи исторически 3 март, трябва ясно да поемем отговорността си към нашите деди и да превърнем родината си в онази просперираща европейска държава, в името на която те пожертваха живота си. Пожелавам ви много храброст и силен дух. Бъдете горди от това, че сте българи и винаги помнете онези хора, на които дължим свободата си. Честит Национален празник”, се посочва още в поздравителния адрес на Бойко Борисов.



Източник: Дир.БГ





Коментари

горе