Величествено: Шествие с 300-метров национален флаг в Стара Загора



Старозагорци съпроводиха в трикилометрово шествие 300-метровия национален флаг в похода му към Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Знамето бе пренесено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа "Багатур", общинското и областно ръководство, съпътствано от 17 ученически групи, членове на клуб "Традиция", патриотични и обществени организации, много граждани.

"Радвам се, че днес на Самарското знаме ще развеем най-големия флаг в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове- изпепелен, възкръснал отново, за да бъде днес един от най-модерните градове", каза пред старозагорци кметът Живко Тодоров. Той също участва в шествието до хълма с паметника на Самарското знаме, където българското опълчение получава своето бойно кръщение, влизайки в бой с елитната турска армия на Сюлейман паша. На това място, което местните хора наричат "старозагорската Шипка" се проведе и кулминацията на празника с поднасяне на венци и цветя в помет на падналите за свободата.

Топовни изстрели с черешовите топчета на клуб "Традиция" възвестиха началото на празника.

Одата "Опълченците на Шипка", изпълнена от старозагорски артисти, взриви патриотичната атмосфера сред присъстващите.



Източник: Труд





Коментари

горе