Акад. Атанасов: Българите могат да живеят до 120 години!



Нормалната продължителност на живота ни може да бъде 120 години, има и научни доказателства за това, казва акад. Атанас Атанасов. Заедно със своите колеги от Съвместния геномен център към СУ “Св. Климент Охридски” той търси научното обяснение на дълголетието и защо столетниците у нас хапват тлъсто, пийват ракийка и винце и рядко ходят на лекар.

“Истината е, всички дълголетници живеят по-близо до природата. Това трябва да направим всички ние - да се върнем обратно към природата. Освен това дълголетниците ни са консумирали навремето съвсем друг хляб, друго мляко, друг лук, обяснява Атанасов пред в. "Златна възраст" и припомня думите на Хипократ, че храната е нашето лекарство. Не знаем и че страната ни е четвъртата по биоразнообразие в света и по износ на природни продукти. “Ние изнасяме национален продукт, а големият парадокс е че използваме чужди, които колкото й да са вкусни, са с чужди корени.”

“Храната е тази, която на 50% решава здравето и продължителността на живота, а Родопите за нас са на първо място по качествени млечно-кисели продукти.” Заедно с екипа си академикът се опитва да разгадае тайната на специална смес, създадено то проф. Чомаков, която е от зряло сирене, кисело мляко и извара. Към нея екипът му добавя няколко допълнителни продукта - лук, червен пипер и нерафинирано олио, тъй като са силни антиоксиданти. “Те подобряват качеството на бактериите в стомаха и си вършат по-дълго работата като очистители. Това е храна за столетници!” , смята професорът.

Друг уникален продукт е маврудът ни. Оказва се, че орфеевата напитката се изравнява по качества с пино ноар - най-известният сорт грозде в света, с полезни за здравето вещества.



Източник: frognews





Коментари

горе