БГ-учен създаде неврокомпютър, който се задвижва с мисъл



Екип, воден от българския учен Никола Касабов, създаде нов тип  компютри – неврокомпютър, наречен „Нюкюб“ (NeuCube), който прави възможно решаването на сложни задачи и създаването на нови технологии.

Екипът работи към Технологичния университет в Оукланд, Нова Зеландия, воден от български учен.

Неврокомпютърът е способен да изчислява данни по-бързо от използваните в момента компютри и да решава сложни задачи, които са базирани на многобройни променливи, измервани във времето. „Устройството е вдъхновено от начина, по който мозъкът ни се справя с информацията, която приема“, казва проф. д-р Никола Касабов – директор на Института по инженерство на знанието към Технологичния университет в Оукланд.

„Нюкюб“  е изграден от стотици и хиляди изчислителни елементи – неврони, и работи с алгоритми, характерни за човешкия мозък.

Благодарение на откритието на екипа му скоро ще можем да разполагаме с нови начини, по които апаратът, работещ подобно на човешкия мозък, ще спасява живот. Съвместно с Института по автоматика към Китайската академия на науките екипът работи по използването на „Нюкюб“ за създаване на екзоскелети в помощ на парализирани хора.

Система, реализирана с „Нюкюб“, може дори да предвиди инсулт до 24 часа и да предложи методи за предотвратяването му. 

Приложенията на изобретението не се изчерпват с медицината. Благодарение на принципа си на работа „Нюкюб“ може да обработва всякаква комплексна информация – например борсова или с аудиовизуално съдържание. По време на тестове „Нюкюб“е доказал, че може да предскаже с 95%  сигурност земетресенията, случили се в Нова Зеландия през последните години. Студентите на българския учен вече опитват да управляват безпилотни летателни апарати чрез човешки мозъчни сигнали.

Следата, която оставят български учени при  откриване на нови изчислителни системи, поставена от Джон Атанасов, продължава и в XXI век с това откритие на проф. Никола Касабов, защитено с международен патент и многобройни публикации.

Българска следа.

Проф. Никола Касабов посещава всяка година средно училище „Бачо Киро“ в Павликени, което е завършил и  където от 2006 г. е учредил две ежегодни награди за млади таланти. Той е чест гост и на своята Алма матер – Техническия университет в София. През миналата година лекцията му беше посветена на неговите изследвания на невроните и възможностите за тяхното приложение за предсказване на природни бедствия и инциденти. „Различни специалисти работят по т.нар. вдъхновени от мозъка технологии. На първо място са физиолозите и медицинските работници, занимащи се с невронната наука. След тях се нареждат компютърните специалисти като мен, които използват откритите принципи, за да създадат компютърни модели за решаване на проблеми. А третата група са инженери, които създават електронни устройства на базата на  тези принципи. Целта е да получим устройства с милиони изкуствени неврони, които да бъдат не само ефикасни, но и много икономични“, обяснява професорът.

Визитка

Д-р Касабов е директор на Института по инженерство на знанието и проучване на открития, както и професор в Технологичния университет в Оукланд. В момента преподава в Нова Зеландия и се занимава с проекти, базирани във Великобритания, Китай, Швейцария и други страни на Европейския съюз. Сферите му на експертиза варират от биотехнологии до киберсигурност и изкуствен интелект. Повече информация за неговия екип може да се намери на:  http://www.kedri.aut.ac.nz.



Източник: bnews





Коментари

горе