Отрупват иконите на Богородица с ябълки



Стотици пловдивчани носят ябълки в храмовете, за да пренощуват плодовете до иконата на Света Богородица. Всички изображения на Божията майка вече са отрупани с червени и зелени ябълки, сплетени във венци. Солеят пред иконостасите пък е като пазар - кошниците преливат от торбички с плодове и листчета с имена, изписани на ръка. Хората носят ябълки от дома и ги оставят в църквите. Пред тях се отправят молитви всеки ден - по време на литургиите, вечерните, специалните служби сутрин и вечер. Най-много са просбите за рожби към чудотворните икони на Богородица, казват свещениците от Пловдив.

Украсата на всички икони остава до 28 март - деня за възхвала на Пресвета Богородица „Златна ябълка”. Това е празник, свързан с чудото, извършено от Пресветата Дева чрез нейната свята икона „Пресвета Богородица - Благодатна" през 1765 г. в Горноводенската църква. Това събитие е описано в Синаксар от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира "Свети свети Кирик и Юлита".  

Той разказва за неплодната жена, която закъсняла за служба и не могла да  получи благословен хляб. Свещеникът се натъжил от мъката на мирянката, но не намерил и троха  да  даде. Тогава видял ябълка, оставена пред иконата "Благодатна Богородица Дева", взел я и я дал на жената като благословение. С гореща вяра тя се успокоила. След време забременяла.  Като се родила рожбата , тя украсила светата икона с изкована от чисто злато ябълка и я подарила за спомен на Великата благодат.

Оттогава възниква и традицията чудотворната икона на  Божията майка да се обкичва с венци от ябълки. А празникът, посветен на това събитие, се чества  до днес на петата събота от Великия пост - тази година на 28 март. След литургията на този ден всеки си взима ябълките, които е оставил по-рано. Свещениците разрязват „свободните” плодове и по парченце раздават на всички, които са се черкували.

ЦАРСКА СЛЕДА 

Много са чудесата пред тази чудотворната икона Богородица-Златна ябълка в Горни Воден през вековете. Някои от тях са описани в помениците, пазени в местния музей. За други съдим по дарените на иконата украси, а за трети и досега се разказват предания, допълват отците.

Възрастните хора в Горни Воден помнят, че пред тази икона се е молило царското семейство. Княгиня Евдокия, сестрата на цар Борис, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода. Дарява и едно златно енголпие на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.



Източник: Марица





Коментари

горе