Жълт кантарион свойства



Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) често се нарича естествен антибиотик. Притежава силно противовъзпалително, антиомикробно и противоязвено действие За това растение обикновено се казва че може да лекува 99 болести, включително гинекологични. А неотдавна стана ясно, че жълтия кантарион е и мощен антидепресант.

жълт кантарион

Жълт Кантарион

Силен срещу болестите!
Известно е, че в народната медицина на много страни жълтия кантарион отдавна се използва във вид на тинктура, екстракт или етерично масло. Авицена е отбелязал, че „жълтия кантарион е силно пикочогонно средство, но неговата главна особеност е, че регулира месечният цикъл“. Хипократ пък съветва да употребяваме тази билка при лечение на заболявания на венците.

Без белези!
Днес жълтия кантарион се използва в медицината като мощно противовъзпалително, стягащо, антисептично. Той стимулира бързото заздравяване (без белези) от порязвания, изгаряния и язви, а също така премахва абсцеси и циреи, лекува мастит, засилва сърдечната дейност, понижава леко кръвното налягане
Жълтия кантарион ефективен срещу различни заболявания на стомашно-чревния тракт. В миналото са го пиели преди хранене за увеличаване на апетита и подобряване на храносмилането. Отварата от жълт кантарион се използва  за изплакване на устата при възпаление, а с маслото се мажат увредените венци. Билката се справя успешно и с настинката. Благодарение на съставката хиперицин, кантариона има леко антидепресивно действие и тонизира нервната система.

Внимание!
При продължителна употреба жълтия кантарион може да предизвика запек, стесняване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и намаляване на потентността.

1364_380

Лечебни съцветия
Жълтия кантарион цъфти от май до септември. Събира се около 24 юни, Еньовден.Съцветията се режат на 15-20 см дължина. Суши се в добре проветряеми помещения. Съхранява се в хартиени пликове. Известен е още с имената „христова кръв“, „христова чудотворка“, „звъника“. В западните страни се нарича „билка на свети Йоан“.

Силата на жълтия кантарион
Благодарение на  мощното си антимикробно действие, жълтия кантарион ефективно лекува настинки и гинекологични заболявания.
При настинка: 1 с.л. лъжица от изсушената билка се залива с чаша вряла вода и се оставя  да се запарва в продължение на 10 минути. От получената отвара се капва в носа на всеки 2 часа (лежейки по гръб).
При възпалителни заболявания на храносмилателния тракт: приготвя се отварата, описана по-горе. Вземете се по четвърт чаша от нея по 3 пъти на ден, половин час преди хранене в продължение на 2 седмици.
При възпаление на женските полови органи: 2 с.л. от билката се поставя в 1 литър кипяща вода, и се вари на слаб огън около 10 минути. Оставя се да изстине и се прецежда.  В продължение на 10 последователни дни се прави промивка вечер преди лягане.



Източник: magazinbilka





Коментари

горе