Певец за Самуил поема емигрантите ни



Борис Вангелов има народна носия, облича я за празници

Новият шеф на ДАБЧ завършил право и история, пее македонски песни

Щом нашите дядовци са могли, и ние ще можем. Думите са на новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. Той е роден в Стара Загора, но от години живее в Търново и в града под Царевец няма човек, който да не го познава. Именно в старата столица той е областен координатор на ВМРО. Приятелите му само могат да съжаляват, че Борката, както всички го наричат, вече ще е в София. Те са категорични, че Вангелов има богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина. Той е активист на Клуба на притежателите на народни носии във Велико Търново, певец любител на македонски песни и участник в Националния събор на русофилите, които се провежда всяка година на язовир "Копринка" до Казанлък.

Важното е да бъдем единни и да работим всички за България, без да се делим и противопоставяме по тази линия, защото наистина България е над всичко, казва Вангелов. Новоназначеният шеф отказва каквито и да е срещи с медиите, преди да е започнала същинската му работа в агенцията. "Искам няколко дни да не давам интервюта, за да навляза в работата и тогава може да говорим", обяснява той.

Още преди да бъде назначен обаче, не закъсняха и атаките към него. Поводът беше появата му на русофилски събор край язовир "Копринка" в началото на септември 2012 година. След като изчита приветствие от името на ВМРО, казва на руски език: "Спасибо вам большое, братушки. Спасибо за то что вы нас освободили от турецкого ига". Наскоро на въпрос на Дарик радио дали споделя официалната българска позиция, че Русия е анексирала Крим, той посочи: "ВМРО е част от Патриотичния фронт, който подкрепя и управляващата коалиция. Ние напълно споделяме официалната българска политика по този въпрос". През седмицата Вангелов бе атакуван и за изпята през 2009 година песен, като изпълнението му се върти във Фейсбук. Той обясни, че песента за трагичната смърт на цар Самуил е научил от приятели в Петричко на младини и оттогава тя му е любима, а изпълнението във Фейсбук е от годишнина от създаването на ВМРО.

"Борис Вангелов е легендарно име във ВМРО. Наставник на много от основните дейци на организацията. Безкористен и неуморен работник на патриотичното движение в Северна България", защитават го приятелите му в Търново. А съпартийците му допълват: "Дейността на Борис Вангелов е доказателство, че българският дух е непреклонен".
Новият шеф на Агенцията за българите в чужбина е юрист, историк и офицер от запаса. Другата седмица, на 4 април, ще празнува 43-тата си годишнина. Член е на ВМРО от май 1990 г. Завършил е право и история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Беше четвърти в листата за общински съветници за община Велико Търново на ВМРО - Българско национално движение през 2011 г. Вангелов членува и в клуб на притежателите на народни носии. Приятелите му обаче държат да уточнят, че той не е колекционер на носиите, а има една-единствена, която е от Разлог. Облича я само по специални поводи, на чествания и на празници. Вангелов е свързан с националната кауза и правата на българите още от студент.



Източник: Стандарт





Коментари

горе