Ваксина и подстрижка за Стария бряст в Сливен, възпяват го в конкурс



Грижите за европейското дърво на 2014 г. - Стария бряст в Сливен, продължават - през май дървото ще бъде ваксинирано срещу трахиомикоза, известна още като холандска болест, а наесен трябва да бъде изрязана и намалена короната му. Предстои да бъдат запълнени и процепите по ствола му под ръководството на германския учен д-р Франк Рин, който за първи път у нас вече диагностицира състоянието на бряста чрез компютърна томография. Това съобщиха от община Сливен, която предложи на Българския туристически съюз брястът да стане един от 100-те национални туристически обекта, но все още чака отговор. От Министерството на културата пък се очаква да му даде статут на паметник на природните ценности.

Смята се, че ветеранът е на около 1100 години. След като композиторът Хайгашот Агасян и певицата Тони Димитрова го възпяха в специално написана за него песен и бе валидирана пощенска марка с образа му, нова инициатива за популяризирането му е ежегоден конкурс за песен за бряста, обявен от общината. Ще бъде изсечена и монета с образа на европейското дърво на годината за 2014-а.

Друга инициатива предвижда съвместно с Лесотехническия университет в София да бъдат създадени и отгледани фиданки от дървото ветеран, с които в Сливен ще бъде създадена алеята “Поколението на Стария бряст”. Амбициозният проект предвижда след това фиданки от бряста да бъдат засадени във всички областни центрове на страната, а през 2018 година, когато България поеме председателството на ЕС, и във всички столици на държавите - членки на съюза.



Източник: 24 часа





Коментари

горе