Дори не подозирате тези ползи на чесъна!



Чесънът подобрява издръжливостта при физическа натовареност и помага срещу появата на умора. Очевидно, той е присъствал на трапезата на прародителите ни не само, за да гони настинките и болестите. Днес научни данни потвърждават, че маслото, съдържащо се в скилидките, осигурява по-добър физически капацитет при пациенти със сърдечни заболявания, пишат от puls.bg.

Изследването е проведено преди 10 години и доказва, че при 12 % от включените в него пациенти, взимали чесново масло в продължение на 6 седмици, случаите на тахикардия заради физическо действие се редуцирали значително. Изследователите отбелязват, че това е позволило осъществяването на по-добра грижа за физическото здраве чрез повишаване на двигателната активност при тези пациенти.

През последните години специалисти алармират, че храната, която приемаме, създава и поддържа твърде кисела среда в организма, което предразполага развитието на редица болестни процеси в него. Чрез чесъна може да се алкализира успешно тази среда.

Чесънът е богат на полезни вещества като цинк, манган, витамин В6 и витамин С, ензими и антиоксиданти, които, освен че борят инфекциите и подсилват имунитета, укрепват костите като подпомагат костния метаболизъм и усвояването на калция от тях. Изключително полезно в тази насока е чесновото масло, което значително намалява загубата на костна плътност при жените от менопаузата според публикувано в сп. Phytotherapy Research проучване през 2007 г.



Източник: Всекиден





Коментари

горе