Туристи от 97 държави са посетили Етъра през 2014 г.



През 2014 г. Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" е бил посетен от 155 153 туристи, от които 130 593 българи и 24 560 чужденци от 97 държави. За периода 1964 - 2014 г. общият брой на туристите е 12 906 952. Най-много чуждестранни туристи са дошли от Русия, Франция, Испания, Израел, Германия, Япония, Италия, както и от редица екзотични страни - Малта, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Португалия, Коста Рика, о-в Мавриций, Египет и много други.

Богат културен календар са предвидили през 2015 година от Архитектурно етнографския комплекс и през тази година.

Предстои отбелязването на Тодоровден и Благовещение, с което ще бъде поставено началото на пролетните празници. За пета поредна година ще бъде проведено училището за лазарки. В културния календар са предвидени и много занимания за деца. Ще се проведат национални детски конкурси за плашила, за мартеници и за сурвакници. На 30 април ще се проведе национален детски конкурс „Етъра чудесно място за...". През месец май в комплекса ще бъде отбелязан по традиция Гергьовден, с характерните гергьовски възстановки - люлката, кантарите и др.

Културният календар на Музея ще продължи с отбелязване на 1 юни - Денят на детето. Той ще се състои в новооткрития музеен детски кът „Открий какво умееш", който ще навърши една година. Следва Еньовден, който тази година в „Етъра" ще отбележат на 21 юни от 11.30 часа. Ще се проведе и традиционният конкурс за еньовски венец. През тази година ще бъдат открити и както изложби, свързани с обредния български календар, така и изложби на гостуващи музеи от цяла България.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър" се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в.

Архитектурно-етнографският комплекс „Етър" е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение с брой 101 на Държавен вестник от 1971 г.

Комплексът се намира на 9 км от Габрово, за улеснение на посетителите има редовни автобусни линии от града.

В музея има общо 50 обекта - къщи със занаятчийски работилници, водни съоръжения и други сгради. Тук се намира и единствената в България колекция от технически съоръжения, задвижвани от вода - валявици, воденици, тепавица, точило и др.

На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават в реално време работата на майсторите. Представени са множество занаяти - хлопкарство (изработка на ковани хлопки - звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Освен че наблюдават автентичната технология, по която работят майсторите, посетителите могат да си закупят изделията, сътворени пред очите им. При предварително запитване от комплекса организират и курсове за обучение в традиционни занаяти.

Посетителите на Етър могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др.

През първите петък, събота и неделя на месец септември всяка година в архитектурно-енографския комплекс "Етър" се провежда Международният панаир на народните занаяти. По време на панаирните дни майстори от страната и чужбина представят изделията от занаята, който владеят. Панаирът се организира от Министерството на културата и община Габрово.

Всяка година в комплекса се организират детски конкурси за изработване на сурвакници, мартеници и плашила. През май се провежда пленер на детската рисунка. Всяка събота и неделя през летния сезон на открито или в къщите на занаятчийската улица се правят демонстрации на различни стари домашни занятия - боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума.

На територията на архитектурния комплекс има и хотел, в който посетителите могат да отседнат, и ресторант, в който да опитат традиционни ястия, приготвени по стари местни рецепти.



Източник: Кмета





Коментари

горе