Надеждите са живи, но трябва и чужда помощ



България направи равенство 2:2 срещу Италия в европейска квалификация. От началото на кампанията минаха точно половината срещи в група "Н". Всеки отбор остава да изиграе още по толкова (5) мача до края.

Има ли надежда България да се добере поне до третото място, което дава право на бараж, ако приемем, че първите две места са гарантирани за Италия и Хърватия? Какво предстои на момчетата на Ивайло Петев от тук нататък и имаме ли шансове? Ето малко сметки след половината изиграни мачове в групата.

На България предстоят два ключови мача - гостуване на Малта през юни и домакинство на прекия съперник за третото място Норвегия в началото на септември.

Задължително трябва да спечелим 6 точки от двата мача, ако искаме да продължим да сме в играта. Но дори и това няма да е достатъчно да наваксаме досегашните издънки, ако не се случат някои странични неща в наша полза.

Първото е Норвегия да се издъни още в следващото си домакинство срещу Азербайджан, за да може да се приближим максимално до тях. Ако това не се случи и приемем, че Норвегия победи азерите, ще събере 12 точки, а нашите ще имат 8 след предполагаем успех над Малта.

След това играем с Норвегия и ако ги победим (което е задължително), Норвегия остава с 12, ние събираме 11. Ако скандинавците сбъркат срещу Азербайджан (например равенство), след две поредни наши победи излизаме с точка пред тях - 11 срещу 10. Тогава всичко до края е в наши ръце. Имаме гостувания на Италия и Хърватия, които ако загубим, остава да победим задължително Азербайджан, за да финишираме с 14 точки.

Норвегия също има мач с Хърватия у дома, двубой с Малта вкъщи и гостуване на Италия. Ако скандинавците вече са сбъркали срещу Азербайджан у дома и после паднат от България в София, те ще изостават по точки. Хубаво е да не вземат нищо от мачовете с Хърватия и Италия. Тогава след резонна победа над Малта ще финишират с 13 точки, една по-малко от нашите.

Ако Норвегия победи Азербайджан вкъщи през юни, първият вариант отпада. Тогава скандинавците ще съберат 12 точки срещу 11 за нас (при две победи над Малта и Норвегия). При това положение България трябва задължително да вземе нещо от двете тежки гостувания на Италия и Хърватия (поне точка), за да може да се класира на третото място. Което е малко по-сложният сценарий предвид силата на италианци и хървати.

Казано с няколко думи - България трябва да постигне задължителни три победи до края - над Малта като гост и Норвегия и Азербайджан като домакин. И да очаква грешка на Норвегия срещу Азербайджан, както и задължителна загуба в един от мачовете с Италия или Хърватия. Ако норвежците не сбъркат срещу азерите, ние трябва да вземем нещо от едно от двете си гостувания в Италия или Хърватия (ще ни бъде нужна една точка от едно от двете гостувания), за да се надавяме на трето място.

Оставащите мачове до края в групата:

12 юни 2015 година, Хърватия - Италия
12 юни 2015 година, Малта - България
12 юни 2015 година, Норвегия - Азербайджан

3 септември 2015 година, Азербайджан - Хърватия
3 септември 2015 година, България - Норвегия
3 септември 2015 година, Италия - Малта

6 септември 2015 година, Малта - Азербайджан
6 септември 2015 година, Норвегия - Хърватия
6 септември 2015 година, Италия - България

10 октомври 2015 година, Азербайджан - Италия
10 октомври 2015 година, Норвегия - Малта
10 октомври 2015 година, Хърватия - България

13 октомври 2015 година,
България - Азербайджан
13 октомври 2015 година, Италия - Норвегия
13 октомври 2015 година, Малта - Хърватия

 КЛАСИРАНЕ 


КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ ЕМБЛЕМИТЕ ЗА ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪПЕРНИЦИТЕ:
                  



Източник: Блиц





Коментари

горе