200-годишната Кръстата казарма отваря отново



Кръстата казарма във Видин е готова да приема туристи

200-годишната сграда е обновена и модернизирана

Цвета Иванова, събота, 31 януари, 2015

Уникалната Кръстата казарма във Видин е обновена и модернизирана, съобщи директорката на регионалния исторически музей Фионера Филипова. Сградата попадна в списъка на 50-те малко известни, но ценни за туризма у нас обекти. За тяхната реклама правителството отдели 2 млн. лв. 

След дългоочакван ремонт през последното лято, 200-годишната сграда на казармата изглежда като нова. Възстановена е по проект на министерството на културата. Финансирането е осигурено чрез оперативната програма "Регионално развитие". Стойността на ремонта е 1,2 млн. лв.

Сградата се намира близо до най-големия туристически обект на Видин - крепостта "Баба Вида". Построена е през 1801 година за нуждите на войската на владетеля Осман Пазвантооглу. След Освобождението в нея е настанена новосформираната българска войска. В нея е бил настанен и съд. 

Днес е исторически музей. В него се показва етнографското богатство на област Видин.

Сградата има формата на равнораменен кръст и затова е наречена Кръстатата. Застроената и площ е 1260 кв. м. Всяко от четирите крила има самостоятелна схема на помещенията, а пред всяко е оформен отделен двор. 

На първия етаж се намира най-представителната и част - централната. Днес в нея се организират изложби, срещи и научни събития.

С ремонта по проекта е направено укрепване на основите и дренажи за тяхното отводняване. Възстановени са пропуканите стени, ремонтиран е покривът. Помещенията вътре имат нови стени и подови настилки. Подменена е цялата дограма, като новата копира първоначалния модел на прозорците и вратите. Подменени са и електроинсталацията. Осветлението е модернизирано.

 Фасадата има художествено осветление, а светлините се насочват към сградата от земята чрез широкоизлъчващи прожектори. 

Изградена е пожароизвестителна и сигнално-охранителна система. Движението на туристите сред витрините с експонати се контролира с видеокамери. Климатиците са монтирани в подпокривното пространство, за да не развалят визията на сградата. Топлоизолоцията е направена на вътрешните стени. Всички мтериали, които са използвани, са близки до оригиналните.

След ремонта сгрдата престана да бъде само музей. Тя е център за културни събития, които намериха своето място сред модерна среда, допълни директорката на историческия музей. 

Кръстатата казарма и досега е посещавана от туристи, но броят им е значително по-малък от тези, които разглеждат крепостта "Баба Вида". Готови сме да осигурим екскурзоводи и за казармата, която заслужава да бъде видяна, каза още Фионера Филипова.



Източник: Кмета





Коментари

горе