Бял трън – защитникът на нашето здраве



Някои от най-важните ползи за здравето на белия трън са неговите способности за детоксикация на черния дроб и възстановяване на органите, при лечение на някои симптоми на рак, лечение на гъбични инфекции, лекува махмурлук, предпазва от нежелани реакции на различни лекарства, забавя появата на болестта на Алцхаймер, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Ето описание на най-важните действия на белия трън върху тялото ни:

1. Детоксикация на организма – може би най-честата употреба на екстрактът от бял трън е като детоксикираща агент, поради силното му въздействие върху черния дроб. Както знаете, черният дроб е отговорен за обработката на много от токсините в тялото и за тяхното безопасно елиминиране. Белият трън стимулира функцията на черния дроб и почистването на лимфната система.

2. Белият трън възстановява нормалната сруктура на органите – това му действие е особенно изразено върху черния дроб. При заболявания като цироза и хепатит се наблюдават структурни промени в черния дроб и неговите функции са влошени. Екстрактът от бял трън може да помогне за ускоряване на оздравителния процес в черния дроб, като неутрализирате голяма част от щетите причинени от прекомерната употреба на алкохол или други вредни вещества.

3. Белият трън притежава противораково действие – въпреки че изследванията са в начален етап, се оказва, че екстрактът от бял трън може да има инхибиращ ефект върху растежа на раковите клетки и тумори на кожата и може да помогне за предотвратяването на ракови образувания на простатата, гърдата, и шийката на матката.

4. Белият трън е ефективен при диабет – въпреки че точният механизъм не е ясен, комбинацията от антиоксиданти, мастни киселини, и силимарин в екстрактът от бял трън може действително да регулират нивата на инсулина и да поддържат нивото на кръвната захар в нормални стойности при хора, страдащи от или са изложени на риск от развитието на диабет.

5. Белият трън се грижи за здравето на сърцето ни – както бе споменато по-рано, екстрактът от бял трън съдържа висока концентрация на полезни мастни киселини и омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържането на здравето на сърцето.

Омега-3 мастните киселини са в състояние да балансират нивата на холестерола в тялото ни, което помага за предотвратяването на атеросклерозата, като по този начин се намалява риска от развитието на инсулт или инфаркт.

6. Белият трън е ефективен при отравяния с гъби, поради защитния си ефект върху черния дроб. 



Източник: zdraviste





Коментари

горе