Охлювъдните ферми носят бързи пари



Стартирането на животновъден бизнес неизменно е свързано с големи инвестиции, което в днешното кризисно време вече не е по джоба на всекиго. А и каквото и да си говорим, традиционното животновъдство си остава трудоемък бизнес с бавна възвращаемост. Затова все повече българи се ориентират към хеликултурата - култивираното отглеждане на охлюви.

Освен като признат кулинарен деликатес охлювите все повече се търсят и като ценен лекарствен продукт и като суровина за козметичната индустрия. Тласък на интереса към охлювъдството в България като перспективен бизнес стана съвместното откритие на Националния охлювъден клъстер и Българската академия на науките, че
БЪЛГАРСКИТЕ ОХЛЮВИ СЪДЪРЖАТ МЛЕЧНОКИСЕЛА БАКТЕРИЯ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕКОВИТИ КАЧЕСТВА
Япония веднага прояви интерес и заяви, че е готова да даде на Националния охлювъден клъстер безвъзмездна субсидия от 2 млн. евро, ако организацията осигури 100 т продукция. Голям е интересът и от страна на Франция, Испания и Италия. От НОК вече водят преговори и с Австрия.
ОХЛЮВЪДСТВОТО НЕ САМО Е ДОХОДОНОСЕН, НО Е И БЪРЗООБОРОТЕН БИЗНЕС
защото при него с една сравнително неголяма инвестиция само за един сезон  - от март до септември, можете да изкарате добри пари - специалистите твърдят, че от 1 дка с охлюви получавате минимум 20 хил. евро.
ПРАВИЛНИЯТ ОХЛЮВЪДЕН ЦИКЪЛ
започва през есента, когато се прави дълбоката оран. През зимата земята се оставя да почине до пролетта. След пролетна оран се засява бяла детелина. После се опъват се заграждения от зебло, поставят се дървените скари и слаботокова електропастирна лента. Изгражда се конструкция от дървени колове и поликарбонатна тел. Покрива се със земеделска мрежа, която предпазва охлювите от най-големите им врагове - птиците, както и от преки слънчеви лъчи. Така се създава комфортен микроклимат за охлювите.
Изчаква се фермата да влезе в ритъм с израстването на детелината и в първия възможен момент, който може да бъде в края на април или в началото на май, малките охлювчета се въвеждат в лехите. Тогава започва т.нар.
УГОИТЕЛЕН ПЕРИОД
Той продължава от май до средата на август (в по-топлите райони - в началото на август), когато започват да се събират охлювите от първата продукция. Обикновено събирането е на 3 пъти, като охлювъдният цикъл трябва да свърши до края на септември. Когато охлювите са отгледани и събрани, стигаме до един много важен момент от всеки бизнес - пазара. В търсене на отговор на този важен проблем и поради големия интерес към отглеждането на охлюви, който проявяват много наши читатели, разговаряме с главния консултант на Националния охлювъден клъстер Симона Моллова. От нея разбираме нещо много важно за бъдещите охлювъди, а именно:
НАЦИОНАЛНИЯТ ОХЛЮВЪДЕН КЛЪСТЕР ИЗКУПУВА ЦЯЛАТА ПРОДУКЦИЯ НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ!
Интересуваме се дали те имат и други преференции. Симона Моллова обяснява, че ако сте член на НОК, целият договор, който включва ноу хау, цялата проектна документация, технологията, малките охлювчета, обучения, както и посещенията по фермите от техни специалисти, са на стойността на малките охлювчета, които фермерът купува от НОК. Ако не сте член на НОК, всичко това трябва да го платите. А за да станете член на НОК, трябва да платите 200 лв. еднократен членски внос, и после всяка година - по 1000 лв. Но Симона Моллова обяснява, че имат случаи, когато в Националния охлювъден клъстер идват двама или трима души, които имат общо 5 дка и всеки от тях иска да направи охлювъдна ферма от по 1,5 дка. Единият от тях става член на НОК, а преференциите ползват и останалите двама охлювъди.
Важно е и какви други изисквания имат от НОК към охлювъдите, които стартират своя бизнес.
ПЪРВАТА ГОДИНА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ФЕРМИТЕ ДА СА ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДКА
и Симона Моллова веднага обяснява защо. Макар че е нетрудоемко, охлювъдството е интелигентен бизнес. На прохождащия охлювъд му трябва време да се научи на всичките му тънкости - как да храни правилно охлюва, да разбира кога му е топло, кога - летаргично. Когато площта е много голяма
ФЕРМАТА СЕ ГУБИ ОТ ПОГЛЕД
и се пропускат такива важни моменти като точен час на хранене или поливане, а това е свързано със загуби. А за да не правят грешки новаците, през цялата година специалисти на НОК през 15 дни посещават фермите. Така се проследява целият производствен цикъл - от зареждането на фермата с малките охлювчета - до крайното събиране на продукцията.
Ако вече твърдо сте решили да подхващате този бизнес, ето какво още трябва да знаете:
ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ Е ДА ИМАТЕ ХУБАВА ЗЕМЯ
От значение е и къде се намира тя. Експертите съветват тя да е във или близо до населеното място, за да не се правят излишни разходи за прокарването на ток, на вода, за осигуряване на пазачи. А ако някой все пак е решил да прави 2 дка насред полето, първо трябва да се свърже консултантите на НОК и те ще му обяснят всички подробности.
ИНВЕСТИЦИЯТА НА ОХЛЮВЪДНАТА ФЕРМА Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 15 000 ЛЕВА
като най-тежкото в нея е дървеният материал, продължава обяснението Симона Моллова. Освен параметрите на дървото то не трябва да е много смолисто, защото като има смола, охлювите няма как да се движат по него. При добро съхранение ще можете да ползвате дървения материал минимум 10 г. За всички, които вече се тюхкат, че са пропуснали есента, Симона Моллова успокоява:
МОЖЕТЕ ДА СТАРТИРАТЕ ОХЛЮВЪДСТВОТО И ПРЕЗ ПРОЛЕТТА
но само ако мястото е обработвано предходни години и няма в него няма овошки и камъни. А по отношение на това колко малки охлювчета ще ви трябват след 4-годишни експерименти специалистите от клъстера са установили, че за ферма от 1 дка перфектно се отглеждат 250 хил. охлювчета. И точно толкова се пускат - ни повече, ни по-малко. Защо? Защото ако броят им е по-малък - мигрират, а ако е по-голям - измират. Трябва да знаете, че в инвестицията от 15 000 лв. не влиза стойността на фуража, а само създаването на фермата и малките охлювчета. За отглеждането на 1 кг охлюви отива 1,2-1,3 кг фураж, като членовете на НОК задължително хранят охлювите си със специална смеска, произведена от фуражния завод в Чирпан. При правилно гледане от 1 дка първата година се изкарват по 4-5 т охлюви. Изкупната им цена е 4 евро за килограм.



Източник: bgfermer





Коментари

горе