Водата е най-обичайното и най-загадъчното вещество на Земята



С развитието на цивилизацията и нарастването на населението светът се изправи пред редица глобални проблеми (вопиющо социално неравенство, недостиг на хранителни ресурси и откровен глад в определени райони на света, екологично замърсяване на обширни територии, рязко намаление на запасите от питейна вода, катастрофално понижение на нейното качество и т.н. и т.н.).  По предложение на Конференцията за околната среда и водите (The United Nations Conference on Environment and Development – UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Генералната асамблея на ОН обяви 22 март за Световен ден на водата. С този акт най-висшият форум на нашата планета с особена тревога насочи вниманието към проблемите, свързани с най-важното вещество на земята – водата, от което пряко зависи качеството на живот на всеки неин жител. 

От възникването на живота на нашата планета преди 3,5 милиарда години водата е основен жизнен фактор за всяко същество, растение или животно, което я обитава. Количеството на това уникално вещество, заемащо около 70% от повърхността на Земята, се оценява на 1500 млн. куб. км, от които запасите на прясна вода съставляват едва около 2,5%, т.е. 38 млн. куб. км. 

Най-големият потребител на прясна вода е селското стопанство, което „поглъща” 87% от достъпните запаси. 

Според специалистите от Международния институт за управление на водните ресурси след около 25 години светът ще се изправи пред глобална криза от недостиг на прясна вода с всички ужасяващи последствия от това. Такава е мрачната картина, която в значителна степен е следствие от безотговорното отношение на човечеството към този жизненоважен ресурс през последното столетие. 

Колкото и странно да звучи, водата крие множество загадки, отговор на които, независимо от положените невероятни  усилия, учените все още не могат да намерят. 

Една от тези загадки са невероятните свойства на стопената вода. 

Опитът показва, че тя способства за почти двоен брой на яйцата, снасяни от кокошките носачки, за значително увеличаване на млеконадоя у кравите, за по-добра кълняемост, развитие и плодовитост на растенията, чиито семена предварително са били натопени в нея, и т.н. Съществуват редица наблюдения, които свидетелстват, че тази вода подобрява дейността на вътрешните органи на човешкия организъм и оказва благотворно влияние върху свойствата на кръвта, съдействайки по такъв начин за доброто функциониране на сърдечносъдовата и нервната система, както и за чувствително повишение на неговия жизнен тонус. Смята се, че стопената вода способства за „оживяване” и подмладяване на организма, както и за намаление на потребността от редица лекарства. Нещо повече, ефективността на лекарствените средства, приемани със стопена вода, рязко нараства. 

Съществуват наблюдения, свидетелстващи, че пиенето на стопена вода от учащите се води до подобряване на способността им за концентрация, както и на техните когнитивни способности. 

Свойствата на стопената вода се запазват до 12 часа след преминаването ѝ от твърдо в течно агрегатно състояние. 

Без усилия такава уникална вода може да си приготви всеки с помощта на домашния фризер или хладилна камера. 

Засега съществуват две хипотези, които се опитват да дадат разумен отговор на описаните удивителни явления. Според едната от тях структурата на стопената вода е на практика идентична с тази в клетките на живите организми, поради което те я приемат безпрепятствено, като „своя”, без да влагат енергиен ресурс за нейното структуриране. Тази хипотеза е свързана с наличието на т.нар. структурна памет на водата, която породи истинско цунами от противоборстващи мнения през последните десетилетия. Според другата хипотеза стопената вода притежава въпросните удивителни свойства, защото съдържа с 20-25% по-малко „тежка вода” (деутериов оксид – D2O) от обикновената вода. Смята се, че тежката вода предизвиква затруднения в дейността на определени органи и системи и води до промени в молекулата на носителя на генетичната информация – ДНК, както и до състаряване на организма. 

Не по-малко научни спорове предизвиква и поведението на водата в магнитно поле. 

Експерименти показват, че по някакъв начин то изменя нейната структура и свойства, които промени тя „запомня” в продължение на часове. Съществуват редица наблюдения, които свидетелстват за положителното въздействие на „магнитната” вода върху селскостопанските животни, както и за повишаване на добивите (до 20-30%!) при редица селскостопански култури. Според някои специалисти лечебното действие на водата на световноизвестния френски курорт Евиан се дължи именно на преминаването ѝ през мощни естествени магнити дълбоко в земните недра. Физиците теоретици решително се противопоставят на подобна „магнитна памет” на водата. Фактите обаче са упорито нещо. Опитът недвусмислено показва, че водата, преминала през магнитно поле, е значително по-малко склонна да образува котлен камък по топлотехническите съоръжения. Независимо от отсъствието на разумно обяснение на този факт, в редица топло- и електроцентрали действат установки за магнитна обработка на използваната вода, които дават отличен резултат. 

Няма по-разумно обяснение на хомеопатията, освен наличието на структурна памет на водата. 

С нея се обясняват и невероятните качества на „светената” вода, придобила в храма необичайна структура, придаваща ѝ целебни, почти вълшебни свойства. Предания и легенди за магическото действие на светената, „живата” вода има у всички народи по света. Сериозни научни изследвания доказват, че процесите, протичащи във водата, се влияят от редица явления в необятния Космос – на Слънцето, в Слънчевата система, в Галактиката. 

Водата съставлява 70% от човешкия организъм и биохимичните процеси в нея също се влияят от действието на космическите сили. Не са малко сериозните учени, които смятат, че от милиони години чрез водата тайнствените космически сили направляват процесите в живата и неживата природа на Земята. Кой, как и защо, избрал водата за свой  посредник, насочва тези сили към нашата планета вероятно много дълго (а може би завинаги?) ще остане загадка. 

Да, към настоящия момент няма точно обяснение на много от невероятните свойства на водата, 

но може би по този повод е добре да се вслушаме в мъдрите думи на френския професор Люк Монтание, откривателя на СПИН, който казва: „Грешка е науката да твърди, че непонятното не съществува”. 

За съжаление водата, която достига до нас чрез водопроводния кран, е далеч от качествата на структурираната вода, например тази, която блика от високопланинския извор, захранван от топящите се снегове. Преди да достигне до нас, тя претърпява множество физични, физикохимични и химични въздействия, които ѝ отнемат живителната сила, дарена ѝ от природата. Много от обработките, например хлорирането, целящо обеззаразяване на водата, водят до натрупването в нея на токсични и канцерогенни вещества (хлороформ, хлорфенол, дихлорметан и др.). При използване на такава вода за приготвяне на храна или чай опасността нараства многократно. Тя се понижава чувствително, ако вместо хлор за целта се използват негови съединения – натриев или калиев хипохлорид или хлорен диоксид. Със свои предимства и недостатъци са и обработките с озон или UV лъчи. Наличието на тежки метали (кадмий, цинк, манган, кобалт, желязо, никел, олово, живак) в питейната вода също представлява сериозна потенциална опасност. 

Като правило както хлорът, така и тежките метали в една или друга степен се отстраняват успешно с помощта на множеството предлагани на пазара филтриращи системи и кани. Стига да се пренебрегне фактът, че тяхното филтриращо устройство съдържа йонообменни смоли... Но това е друга тема. 

Най-интересните статии на доц. д-р Димитър Попов, публикувани във в. "Животът днес", са събрани в книгата "Мантри за здраве и дълголетие", която се разпространява от книжарниците „Хеликон”.



Източник: Животът днес





Коментари

горе