Въртящото се момиче



Тестът «Spinning Dancer», който често се нарича и "Rotating Girl" (въртящото се момиче), се е превърнал в един от най-популярните тестове за проверка на господстващо полукълбо на мозъка. Неговият автор Nobuyuki Kayahara талантливо и изобретателно е подходил към задачата – момичето се върти както на ляво, така и на дясно.

Разгледайте картинката - по часовниковата стрелка или обратно се върти момичето?

въртящото се момиче

Ако момичето се върти по часовниковата стрелка - имате по-активно ляво полукълбо на мозъка, отговарящо за логиката, паметта, математически и езикови умения, аналитично мислене.

Ако момичето се върти обратно на часовниковата стрелка - имате по-активно дясно полукълбо, което отговаря за емоциите, интуицията, музика, изобразително изкуство, въображение.

Сега се опитайте да промените посоката на въртене.

Според авторът на теста и изследвания на университета в Йейл хората, които могат да променят посоката на въртене на момичето без особено напрягане, имат IQ над 160.

Доста е трудно да се определи дали активното в момента полукълбо e доминиращо винаги, но едно нещо е сигурно: тези, които могат само с усилие да променят посоката на въртене (или съвсем не могат), са рационалните и практични хора.  Тези, при които промяната на посоката не е никакъв проблем са с богато въображение и интуиция.

А ето ви и потвърждение, че момичето се върти в двете посоки

въртящо се момиче - 2 посоки



Източник: svetlilo





Коментари

горе