Хукнахме за евтино агнешко при комшиите



Нашенци тръгнаха на шопинг до съседните Сърбия и Македония, за да подсигурят евтино агнешко за празничната си трапеза за Великден. В двете съседни държави продуктите са доста по - евтини от тези в нашата страна, сочи репортерска проверка на „Монитор”.

В близкия Босилеград, килограм агнешко се предлага по 8 лв. Тази цена е с над 40% по-ниска от стойността на която вървят у нас мръвките – 14 лева за кило.

Цената в Македония пък е 10 лв. Често пътуващи по направлението Кюстендил – Сърбия коментират, че от няколко дни при съседите е започнала усилена търговия с месо. Особено изгодно било да се закупи живо агне, където цената е 4 лева за килограм живо тегло.

„Продавачите ти разфасоват животното на място, но ти остават всичко, включително главата и дреболиите. Излиза по-евтино и е съвсем прясно”, коментира 35-годишен кюстендилец, който и тази година ще сложи на трапезата си агне от съседката ни. Положението с яйцата е също подобно. В Кюстендил те се предлагат по 23 ст. за бройка, а в съседен Босилеград - 20 ст. Опаковката от 6 яйца в областния град излиза 1,99 лв. Масова е практиката обаче местните да се пазарят с хора по селата за да закупят пресни домашни яйца. Впечатление прави и фактът, че преди Великден съседна Македония ни връща визитата. Истински хит се оказват там нашите козунаци. Цената им е 2 лв. за 400 грама, а тези с пълнеж и стафиди – 2,50 лв.

Репортерска проверка установи, че част от кюстендилци обаче няма да пътуват за евтино агнешко или да си закупят такова от областния град. „Повечето хора идват в хранителния магазин и казват, че ще си купят няколко пилешки бутчета. 1 кг от тях е 2,50 лв. Слагат пилешко на трапезата, вземат 10 яйца и така подсигуряват трапезата с 20-30 лв.”, коментира собственик на квартален хранителен магазин в Кюстендил.



Източник: novini





Коментари

горе