Пирин влезе в топ 10 на "Гардиън" за националните паркове в Европа



Националният парк "Пирин" намери място в класация на британския в. "Гардиън" за 10-те най-добри природни паркове в Европа. Страната ни се нарежда сред дестинации като Финландия, Испания, Хърватия, Италия и Канарските острови.

Изданието определя Пирин като един от "невероятните източноевропейски национални паркове" и публикува мненията на читатели. Според един от тях паркът е "впечатляващ с назъбените си планински върхове, които се издигат на 3 хиляди метра, с неговите девствени езера и фантастична дива природа".

Публикувани са и някои препоръки за туристите, които планират да посетят планината. "Добра отправна точка е Добринище – малко градче до Банско. Добра крайна дестинация е популярният град на виното Мелник, разположен близо до прекрасния Роженски манастир", пише читател.

Националният парк "Пирин" е на седмо място в списъка. Преди България се нареждат Черна гора с националния си парк "Дурмитор", Хърватия с "Плитвичките езера", Испания с парка "Сиерас де Касорла, Сегура и лас Вийас", Финландия с "Хелветинярви", Беловежката гора, която се намира между Полша и Беларус, и "Калдера де Табуриенте" на Канарските острови.

В списъка са още Италия и националният парк "Монти Сибилини", "Бутринт" в Албания и ледникът "Ватнайокул" в Исландия.



Източник: Дневник





Коментари

горе