Български художник спечели конкурс за стенописи в Австралия



Българинът Николай Димитров спечели конкурс за стенописи в  Шефилд, Тасмания, Австралия. Творбата на художника "Travelling Dreams" е обявена за най-добрата от журито вчера в последния ден на фестивала, съобщава местният вестник "The Advocate".

Фестивалът в Шефилд, наричан още град на стенописите, се провежда всяка година в първата седмица след католическия Великден като в него участват винаги деветима художници. Димитров и колегата му Даниел Дубаров са преминали предварителната селекция, но Дубаров имал проблеми с австралийската виза и затова Димитров участвал сам, информира австралийското издание. Идеята за творбата му дошла докато пътувал с влак из Европа. 

Всяка година темата на феста е различна и се задава чрез стихотворение. Организаторите коментират, че конкурсът подлага на проверка не само майсторството на художниците, но и тяхната издържливост, умението да се справят с ограниченията на времето, непредсказуемите понякога метеорологични условия в Тасмания и да работят постоянно пред погледа на публиката.   

В продължение на една година творбите на всички участници ще бъдат изложени в Парка на стенописите, а посетителите на града ще могат да гласуват за тази, която им харесва най-много.  

Наградата е 15 хил. долара. 



Източник: Дневник





Коментари

горе