Отворили Лувъра заради Людмила



„Изпълнихме мечтата на Людмила Живкова да открие изложба в Лувъра.“

Така обобщи представянето на тракийските експонати в най-престижния музей в света вчера премиерът Бойко Борисов. В Париж бе открита изложба на тракийското изкуство, в която участваха експонати от десетки музеи в България, а страната ни очаква милиони туристи във Франция да посетят експозицията, за да видят чудесата на България.

Коментарът на премиера относно мечтата на Людмила Живкова връща назад лентата на по-паметливите. Изложба на тракийско изкуство с цел популяризиране на България е имало още през далечната 1974 година. През май. Пак в Париж, в музея "Пти пале" (в превод - малкия дворец), който се намира на "Шан-з-Елизе". Тогава Людмила Живкова все още е слаба и изтощена заради преживяна през октомври предната година катастрофа. Свидетели на състоянието й я описват като завалена, с нарушена двигателна система, апатична и дори малко обезверена. Тя дори смята да съчетае визитата в Париж за откриването на изложбата в музейния комплекс "Пти пале" с посещение при лекар. Въпреки че в делегацията от страна на народната република я придружава такъв. Освен лекар в делегацията, която ще представи на най-изтънчената публика българските богатства, са и професорите Александър Фол и Иван Венедиков. Те са включени, за да разяснят на елита на Франция каква културна и историческа стойност имат експонатите. Присъства и не кой да е, а днешният директор на НИМ проф. Божидар Димитров. Още студент, той е заведен да се учи именно от проф. Фол. На официалната церемония за изложбата в Лувър тази година обаче Димитров така и не успя да стигне навреме, а сколаса само за последващите две откривания.

Лошо стечение на обстоятелствата през 1974-а за българската страна обаче е фактът, че дни по-рано на парижката публика е представена изложба на съкровищата на египетския фараон Тутанкамон. Страната ни сякаш няма никакъв шанс да блесне, още повече че във Франция предстоят президентски избори и сред българската делегация цари мнение, че ще минем незабелязани.

Напротив. Изложбата на Живкова в "Пти пале" бележи грандиозен успех - французите твърдят, че такава навалица пред експонатите се е събрала и в първия ден на изложбата на Тутанкамон. Френските медии публикуват обширни репортажи от експозицията, статиите възхваляват тракийското изкуство.

Друга история относно визита на Людмила Живкова в Париж, отново в Лувъра, е още по-любопитна. Не за онези, които се интересуват от изкуство, а за тези, които са се сблъскали с парвенющината в поведението на бившите първи в държавата. А именно, че "принцесата на българския комунизъм" - по вестник "Фигаро" - решила, че иска да види музея в почивния му ден. Който и до ден днешен е всеки вторник. За да разгледа експонатите и съкровищата в Лувъра, музеят отворил врати специално за Живкова и тя цял вторник обикаляла залите и се дивяла на експонатите. Още тогава под сурдинка се коментирало колко ли държавни пари е потрошила дъщерята на бай Тошо, за да изпълнят тази й прищявка.

Подобна случка, обаче с "човек от народа" разказва в мемоарите си писателят Тошо Лижев. "В началото на седемдесетте години колега от редакцията на "Народна младеж" се озова в Ленинград като мене само за ден-два. Случило се в почивен ден за Ермитажа - музеят затворен. Нашият човек задумкал с все сила по масивната входна врата. Думкал отчаяно, докато не се появил дежурният по музей. Жена. "Мила другарко - казал колегата - ще допуснете ли, дошъл чак от България, да си отида, без да видя поне част от съкровищата на Ермитажа? Цял живот сетне може да не ми се отвори път насам". Дежурната се обадила по телефона на някакво началство, пропуснала госта и два часа го развеждала из залите, които искал да види", пише Лижев.

Съдейки по този факт пък може и капризът на Живкова да не е бил платен, кой знае. Важното е, че Бойко Борисов й сбъдна мечтата. И ако се съди от информацията в сайта на музея Лувър, ще я сбъдва чак до 20 юли, когато е крайният срок изложбата ни да краси залите на Лувъра 41 години по-късно.



Източник: Днес.БГ





Коментари

горе