Най-добрите млади физици се състезават в Пловдив



Национално състезание на знаещите млади физици от цялата страна ще се проведе в Пловдив. Надпреварата ще се състои днес от 16 часа в аулата на Техническия университет в Пловдив, като фокусът пада върху физиката астрономията и ИТ-науките. Организатор на състезанието е клуб "Квант" към Общинския детски комплекс (ОДК), като в него участието си са заявили близо 90 млади физици.

В надпреварата участват и ученици от 6-ти до 12-ти клас, като регламентът на последния кръг от състезанието изправя отбор №1 на ученици до 8 клас срещу лидерите до 11 клас и срещу отбора на абитуриентите, като често пъти "малките" побеждават "Големите", обясни пред Дарик физикът и ръководител на клуб „Квант" Васил Базелков.

В рамките на състезанието, 13-те отбора ще трябва да разгадаят различни логически задачи в рамките на 2 минути и след това да ги защитят пред жури.

Състезанието е най-голямата възможност за изява на учениците и шанс да бъдат приети в български технически университети без приемен изпит. Затова най-борбените участници в състезанието са кандидат-студентите, които миналата година бяха 18 ученици, а тази година са 42-ма, обясни научният ръководител.

По думите му, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски", Техническият университет в София, както и филиалът му в Пловдив, изчисляват по специални формули точките от проведеното състезание и приемат успешно представилите се абитуриенти без да се налага да защитават знанията си на кандидат-студентските изпити.

В Националното състезание ще участва и ученичката от ЕГ „Пловдив" Лора Стоянова, която е приета да учи в Харвард. Тя ще бъде и капитан на единия от отборите.

Според Васил Базелков днешните участници в националното състезание по физика са ученическият елит, на който страната ни ще разчита в областта на инженерните науки и физиката. Състезанието позволява на българските университети да последват европейския опит - да открива таланти от ученическата скамейка, да наблюдават развитието им и да ги кани като студенти.



Източник: Дарик





Коментари

горе