Всеки българин е пазител на традицията



Съвременният българин трябва да опознае по-добре родните традиции, за да ги пази и предава на поколенията след себе си. Това е посланието на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, която стартира днес кампанията "Традиция в града" от Борисовата градина в София, предаде репортер на БГНЕС.

Идеята на кампанията е да покаже на съвременния човек традиционната българска носия и да провокира случайни граждани да проявят интерес и да научат повече за българските традиции, свързани с националното ни облекло. Организаторите приканват всеки, който разполага с народна носия, да се разходи с нея из града, да се срещна с приятели облечен по този начин, за да събуди интереса в околните.

Председателят на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите Пеньо Иванов обясни, че много хора разбират от носии, но е голям броят и на онези, които виждат такива само по празници. "Традиция в града" стартира точно преди година и днес инициативата празнува рожден ден. Около езерото с лилиите няколко танцови ансамбъла се обединиха в голямо хоро, в което се включиха и случайни минувачи, а организаторите почерпиха с питка всички присъстващи.

За една година кампанията е обиколила десетки населени места, а в социалната мрежа "Фейсбук" са публикувани повече от 100 албума с различни носии. "Постарали сме се, когато покажем дадена носия, да разкажем малко за нея. Така хората могат да получат информация, което в момента не е много лесно", обясни Пеньо Иванов. Той разказа, че вчера е влязъл да пазарува в магазин, облечен в своята носия и хората много се радват, когато видят подобна гледка.

"Първоначално хората се изненадват, защото не са свикнали, но българинът безкрайно много уважава традициите и когато види човек с носия, той инстинктивно се отнася с уважение към дрехата и към традицията като цяло. От много години посланието ми е едно - всеки българин е пазител на традицията и е длъжен да я предаде на следващото поколение", каза той.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе