Юндола – Пашови скали



(40 мин.)
Легендата разказва, че някой си паша от Татар Пазарджик дошъл тук на лов. Наблизо пася­ла козите си хубавата Севдана. Пашата я видял, много я харесал и се опитал да я отвлече. Вдигнала се врява, разлаяли се кучетата. Годеникът на Севдана Гюргю дочул врявата, дошъл при ска­лите, хванал пашата и го хвърлил долу в пропастта. След това двамата със Севдана забегнали да­леч.

От Юндола има два изходни пункта за Пашови скали. Единият е от хижа „Юндола”. Преваля се връхчето Шейтанка и се продължа­ва в югозападна посока по маркирана пътека. За около 20 мин. през борова гора се излиза на открит терен – това е районът на Пашови скали, надвиснали над дълбокия дол на Люта река. Те представляват красив скален масив, от който се открива чудна панорама към околните села, част от Родопите, от Рила и це­лия Пирин. Тук растат няколко защитени растения – стефчова тлъстига (Sedum stefco Stef.), ресничест дебелец (Sempervivum ciliosum craib), обикновена кандилка (Aquilegia vulgaris L.). През юни и юли целият район побелява от маргарити. Обявени са за природна забележителност през 1981 г.

Другият изходен пункт за Пашови скали е параклисът Св. Петка. От тук по пътека в посока юг се върви около 35 минути до тях.



Източник: BGZONES





Коментари

горе