По пътя на древните монаси до Аладжа Манастир в парк "Златни пясъци"



Аладжа манастир е един от най-впечатляващите скални манастири у нас. Намира се на 17 км североизточно от морската ни столица Варна в отвесен скален масив на Франгенското плато, висок почти 40 метра, в рамките на Природен парк „Златни пясъци”. Той пренадлежи към голяма група естествени пещери, част от меките варовикови утайки на дъното на древното Сарматско море.

До тази забележителна скална обител води и един от най-популярните маршрути в Природен парк „Златни пясъци” – типична крайградска еднодневна екскурзия. Като чуете „Златни пясъци” и вероятно веднага се сещате за един от най-големите ни черноморски курорти. И с право – добил е световна популярност заради златните си плажове, закътани от масивни гори. Именно в тези гори обаче, обрамчващи като пояс районът северно от град Варна е образуван и един от 11-те природни паркове в България – носещ също името „Златни пясъци”.

Маршрутът до Аладжа манастир е с продължителност 5 часа. Началото му е в Посетителския център на природния парк. Използват се два от основните туристически маршрута, по протежението на които има изградени чешми и кътове за отдих. Пътеката следва естествените форми на релефа, като лъкатуши през широколистна гора. Надморската височина не е голяма, но денивелацията на места е впечатляваща.

Туристите имат възможност да се запознаят с историята на района в периода ІV–XV век и нейните превратности. След 2 часа преход през красивата широколистна гора по обозначени пътеки се стига до скалния Аладжа манастир. Той е на две равнища, като на първото са манастирска църква, верига от монашески килии, църква за заупокойни молитви, кухня с трапезария, крипта. На второто ниво се намира естествена голяма скална ниша, в края на която е разположен малък параклис до който се стигал чрез дървена стълба от долния етаж където се намирала църквата за заупокойни молитви. Тук най-добре са съхранени оригиналните средновековни стенописи, поради трудния достъп.

Западно от манастира в гъстата растителност на парка се намират още една група пещери, именовани от откривателите им Карел и Хермин Шкорпил като „Катакомбите“ – вероятно отшелнически килии и гробници на монаси на три нива. Смята се че са обитавани през раннохристиянската епоха (IV-VI век), основание за което са намерените фрагменти от керамика, монети и врязани кръстове. По-късно, през XIII-XIV, „Катакомбите“ и Аладжа манастир оформят един по-голям монашески комплекс. Прекратили активното си съществуване през XVII – XVIII в. На територията на комплекса се намира и музей , в който можете да видите възстановка на Аладжа манастир и „Катакомбите“ , икони и църковни принадлежности. На втория етаж се намират част от подови мозайки на втората Раннохристиянска базилика открита на ул.“Хан Крум“.

След това, следвайки пътеката, маршрутът се отправя в обратна посока, и достига отново посетителския център на парк ”Златни пясъци”. Маркировката на маршрута е в син и в жълт цвят.



Източник: BGZONES





Коментари

горе