До Панагюрище и Стрелча в Средногорието



Ако ви се ходи за два дни из България, но ви се ще и да сте в ролята на откриватели, добре е да насочите поглед към Същинското Средногорие – една все още неразработена и предлагаща изненади културно-туристическа дестинация, включваща Възрожденски градове, тракийско злато, гробници и невероятно красива природа.

Панагюрище е познат още от древността. Тук през 1949 година е открито световноизвестното Панагюрско златно съкровище, уникалено свидетелство за висоото ниво на тракийската култура и цивилизация. Днес негова 24-каратова реплика може да бъде видяна в новоизграден и открит през 2009 г. за целта музей към историческия комплекс на Панагюрище. Градът е известен и като център на Априлското въстание от 1876 г. Спомени за онези времена са съхранили Мемориалният комплекс Априлци и запазените възрожденски къщи. Най-интересна от тях е родната къща на Райна Попгеоргиева Футекова, по-известна като Райна Княгиня – учителка и революционерка, ушила легендарното въстаническо знаме, изложено в музея. С архитектурата и ролята си в историята впечатляват още Тутевата, Дудековата, Лековата и Хаджидимитровите къщи, както и двете църкви на града.

На около 10 км северозападно от Панагюрище се намира историческата местност Оборище. Тук на 14 април 1876 година е свикано Първото българско народно събрание, на което се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание.

На 14 км източно от Панагюрище е град Стрелча. Районът някога е бил оживен център на тракийската цивилизация,чийто представители все още са се откроявали културно до ІV-V в. Край Стрелча е тракийската Жаба могила, а над града по посока Копривщица е и една от последните археологически находки от 2010 г. в местността Кози грамади. Впрочем районът е обсипан с тракийски могили. Недалеч на изток се стига до прословутия тракийски храм край село Старосел.

Стрелча е същият онзи известен в миналото балнеолечебен курорт, а днес известен повече с розопроизводството си. Намира се сред котловина по поречието на Стрелчанска Луда Яна, на 41 км северно от Пазарджик, на 60 км северозападно от Пловдив, на 14 км източно от Панагюрище, на 24 км южно от Копривщица и на 100 км от София .



Източник: BGZONES





Коментари

горе