До Велико Търново и Търновската Света гора



Велико Търново е една от най-предпочитаните туристически дестинации в Бълглгария по всяко време на годината и има защо. Наричат града „перла на градските екскурзии”, защото предоставя изключителни възможности за автомобилен, семеен, културен, исторически, познавателен, поклоннически, конгресен и еко туризъм. Освен това градът е разположен в центъра на България и до Търново пътуването е лесно.

Търново отстои на 241 км североизточно от София и на 228 км югозападно от Варна. Но най-важното е, че Стария град е невероятно романтичен и предлага уникални за изживяване места и кътчета. Като не на последно място са заведенията. Там ще откриете уникална атмосфера, а обслужването е далеч по-добро от столичното. Ако пътувате през Габрово , не пропускайте Етнографски архитектурен музей на открито „Етъра“ и архитектурния резерват Боженци. А ако идвате от Казанлък, не пропускайте Килифаревски манастир край Килифарево, в края на прохода Хаимбоаз.

Семейните хотелчета, в каквито са превърнати половината стари къщи в стария квартал Варуша, работят на пределно ниски цени. В ресторантите готвят добре, сладкарниците са невероятни.

Знаете, че Търново повече от 200 години той е бил столица на Второто българско царство.

Така че Старият град на Търново представя наистина незабравими места за разходки. Комплексът в Самоводската чаршия се състои от реставрирани и адаптирани пред- или следосвобожденски къщи. В близост до нея са известните хан на хаджи Николи, къщата с маймунката, църквата „Свети Никола”. В стария град са и редица сгради с историческа стойност, както и няколко музея.

Съветваме ви да се спуснете покрай Царевец до ниската Асенова махала, където е и църквата „Св. 40 мъченици“. Насладете се там на стария Владишки мост, както и на няколкото църкви наоколо – част от средновековната Велика ларва, има и малки механички.

С автомобила си можете да обиколите и близките манастири. Всички те са включени в историко-религиозната област, наречена Търновска Света гора. Освен Ларвата в нея влизат Преображенският манастир (на отклонение по пътя за Самоводене), женският манастир „Света Троица” – точно от другата страна на река Янтра, Петропавловският манастир между Търново и близкото село Арбанаси. Недалеч е и Дряновският манастир.

В маршрута си можете да включите и самото Арбанаси, което също е известно със старинните си къщи-крепости, църкви и манастири. Обявено е за архитектурно-исторически резерват. В него отворени за посещения са Хаджиилиевата и Констанцалиевата къщи, както и църквите от ХVІ-ти и ХVІІ-ти век със световно известни стенописи.

На разстояние до един час от Търново можете да посетите още възрожденските градове Елена и Дряново, останките от античния римски град Никополис ад Иструм (по пътя за Русе, до с.Никюп), както и пирродните забележителности на Хотнишкия водопад или каньонът на река Негованка, където е Еменската екопътека.



Източник: BGZONES





Коментари

горе