Пушачите да ядат повече моркови и зеле



Няма никакви храни, които могат да предотвратят или да неутрализират последици от тютюнопушенето.

Но изследванията показват, че някои все пак са с по-голям потенциал срещу ефектите от 4200-те хиляди токсина в цигарения дим. Разбира се, единствената разумна защита е човек да се откаже от самоунищожителния навик. Но вървейки по пътя към това, може да подсили организма си с някои храни.

Идеята е да намалят, доколкото изобщо е възможно, дефицитите, които се създават в организма в резултат на отровите. И да подсилят имунната система, която е принудена непрекъснато да води неравна битка с канцерогените. Надеждата е така да се намали рискът от общо отравяне на организма, рак и хронична обструктивна белодробна болест.

Първото условие за здраве е пушачите да спрат да се тровят. Никога не е късно за това -

цигарите отнемат

14 г. - толкова

по-дълго живеят

връстниците ви

непушачи,

убеждава доц. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА в София. Според него с пушенето са свързани не само белодробният, а и други видове рак - на простатата, гърдата, дебелото черво, пикочния мехур, гърлото, на ларинкса и др. То е сред водещите фактори и за сърдечносъдови заболявания като високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт.

Никотинът от

всяка една

запалена цигара

трови клетките в

следващите 3 дни

И не забравяйте, че има смисъл да спрете, по-добре е късно, отколкото никога. Колкото по-рано го направите, толкова по-голям е шансът ви да се върнете към здравето. Хората, които се откажат от пушенето около 30-те, живеят почти толкова дълго, колкото непушачите. А тези, които кажат окончателно “не” на тютюна около 50-те, ще намалят наполовина щетите.

За 10 г. без цигари ще намалите с близо 80% риска от рак, обяснява специалистът.

Каква роля може да има начинът на хранене? Скромна на фона на голямата опасност, но поне донякъде ще намали щетите и дефицитите. Заради отравянето на организма

вещества, които

иначе подкрепят

имунитета,

не се усвояват

добре или бързо

се изчерпват

С поредица от изследвания Американският център за рака класира веществата, от които цигарите ни лишават най-драматично.

Пушачите по-често изпадат в недостиг на витамин С. Клетките им имат повишена потребност от това вещества, за да противодейства на свободните радикали - фактор за възпаления и рак. Витаминът има важна роля и за усвояването на желязото. И това са само част от причините лекарите да съветват пушачите да включват достатъчно плодове и зеленчуци в менюто си. В най-голямо количество витаминът се съдържа в ягоди, киви и като цяло в цитрусите, и в зеленчуци като чушки, домати, зелен лук.

Според препоръките на раковия център на САЩ пушачите се нуждаят от около 1/3 по-голямо количество витамин С от останалите, за които се препоръчват по 70-90 мг дневно, набавени от храната. Когато не се осигуравят по-високите дози, расте рискът не само от тумори, но и от сърдечни заболявания и проблеми с очите.

Задължително е пушачите да ядат по-често и зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, кресон, рукола, репички. Освен витамин С тези кръстоцветни зеленчуци са единственият естествен хранителен източник на изотиоцианати. Тези съединения с трудно за произнасяне име са показали в лабораторни изследвания смайващи качества за предотвратяване на развитието и растежа на раковите клетки.

Според епидемиологично проучване от 2013 г. в САЩ повече броколи и брюкселско зеле могат да намалят риска от рак на белия дроб с близо 40 на сто. Имат подбна защитна функция и срещу редица други тумори.

Затова и кръстоцветните зеленчуци са полезни за всички хора. Но особено много за пушачите заради естественото съдържание на витамин Е и каротеноиди като бета-каротин. Двете вещества са също като витамин С

антиоксиданти и

също трябва

да се приемат под

форма на храни

Няма точни препоръки за количествата. Приема се за задоволително да присъстват в чинията на пушача поне 5 пъти седмично.

Особено важни за здравето на пушача са морковите и спанакът. Оранжевият кореноплод е склад на провитамин А и на витамините C, K и B, които са доказали сила в “чистенето” на никотина и други канцерогенни вещества от организма.

Освен това

канцероген

в цигарите

саботира синтеза

на витамин А

и създава дефицит в организма. Резултати от изследване в Сингапур показват, че диети с високо съдържание на плодове и зеленчуци с оранжев цвят понижават вероятността за тумори на белия дроб с около 25% процента. Дължи се на биоактивното вещество бета-криптоксантин.

Листният зеленчук пък се препоръчва, защото осигурява освен другите витамини и фолиева киселина - витамин В9. Цигарите намаляват брутално нивото й в организма. А тя участва в обновяването на червените кръвни клетки и е фактор в работата на нервната система. Като компенсация за отровите, които поемат, пушачите трябва да ядат

3 пъти повече

храни с фолиева

киселина

Тя се съдържа в най-големи количества в зеленолистните зеленчуци, малините и ягодите, в цитрусите. От по-засищащите храни, богати на този витамин от група В, са бобът, лещата, грахът.

Ядките, зехтинът, яйцата, пшеничният зародиш и листните зеленчуци са естествено богати на витамин Е. В изследване в САЩ участниците пушачи са се въздържали от цигари и са яли богати на мастноразтворимия витамин храни. Още след първата седмица се установило, че кръвоносните им съдове стават по-еластични.

Следвателно - намалява рискът за инфаркт и инсулт, обясняват учените. Те смятат, че прекаляването с наситени мазнини са особено опасни за пушачите - по някакъв не докрай проучен механизъм, изглежда, улесняват израждането на клетките. Като по-добра алтеринатива на месото те препоръчват рибата.



Източник: 24 часа





Коментари

горе