90-годишен кактус отглеждат в Ботаническата градина в Балчик



Най-старият кактус в Университетската Ботаническа градина в Балчик вече е надхвърлил 90 години. Той може да се види в постоянната експозиция от кактуси и сукуленти, която се помещава на закрито, разказва кореспондентът на БГНЕС за региона.

В момента най-старата опунция у нас е отрупана с плодове. През зимата и пролетта се появяват плодовете, а през летните месеци опунцията цъфти. Този вид опунция може да се види в естествени условия в Мексико. Там стъблата и плодовете му се използват за храна на хората и фураж за животните.

Постоянната експозиция на закрито от кактуси и сукуленти в Ботаническата градина привлича посетители вече трета година. Тук могат да се срещнат редица атрактивни растения, сред които доматено и тютюнево дърво, дърво на казуарите, португалски синчец, кактуси, характерни само за островите Галапагос, дървовидно 35-годишно алое, срамежлива мимоза и много други.

Над 3000 вида растения съдържа колекцията в Балчик. Учените постоянно обменят семена и резници с ботанически градини от целия свят и с частни колекционери. През лятото на 2015 г. Университетската Ботаническа градина ще отбележи 60 години от създаването си. Университетска ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, (ректор на СУ "Св. Климент Охридски") на територията на парковата част на бившата лятна резиденция на румънската кралица.

Днес Ботаническата градина се простира на площ от 190 дка, и разполага с растителни колекции с над 3500 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това, тя е Паметник на културата, Защитена местност по ЗЗТ и Спасителен център по Вашингтонската конвенция.



Източник: БГНЕС





Коментари

горе