Разходка из 10 от най-красивите манастири в България



Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“
Манастирът „Свети Георги Победоносец“ се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител е разположена на скалист връх в Тетевенската планина и се вижда отдалеч. Смята се, че през XIII в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир „Св. Преображение“ и малка крепост. Манастирът е съществувал до XVII в., а в началото на XVIII в. монасите построили нов манастир, посветен на „Св. Георги Победоносец“, на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи.

Скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски“ – Басарбово
655-402-skalen-manastir-basarbovo
Басарбовският скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски“ е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство и е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита. В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария. Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която се вярва, че е спял Св. Димитрий.

Аладжа манастир
655-402-aladzha-manastir
Аладжа манастир се намира в красива местност на 14 км северно от град Варна, близо до курортния комплекс Златни пясъци и в централната част на природния парк „Златни пясъци“. Той е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция. На 600-700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Християнското име на манастира е неизвестно. Названието „аладжа“ означава „пъстър“ на турски език. Първият изследовател на манастира е записал предание, което гласи, че патрон на светата обител е бил Св. Спас (от Христос Спасител). От 2009 г. в Аладжа манастир се реализира уникален аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“. Освен манастира, посетителите могат да разгледат и музея, в който са изложени макети.

Соколски манастир „Успение Богородично“ – Габрово
655-402-sokolski-manastir
Соколският манастир „Успение Богородично“ се намира в местността Соколова пещера, на 15 км югоизточно от Габрово и на 4 км от архитектурно-етнографския комплекс „Eтъра“. Манастирът е основан от архимандрит Йосиф Соколски. В годините до Освобождението светата обител е давала убежище на бореца за свобода Васил Левски и четата на капитан дядо Никола. През 1868 г. в манастирския двор известният в цяла България самоук майстор Колю Фичето построил кръгообразна каменна чешма с осем чучура, която е запазена и до днес и е една от най-интересните забележителности в манастира. До средата на XX в. манастирът е бил мъжки, но от 1959 г. манастирът е девически.

Гигински манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ – Гигинци
655-402-giginski-manastir
Гигинският манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, известен още като Църногорски, се намира в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора, на около 4 км югоизточно от с. Гигинци и около 16 км югозападно от Брезник. Най-старите манастирски постройки са датирани около XI-XIII в. След 1944г. манастирът е превърнат в концлагер, а по-късно става последователно „дом за отдих на трудещите се“ и детско летовище (пионерски лагер). Накрая, въпреки наличието на седем стопански сгради, в обор е превърнат самият манастир, а в килиите на монасите са отглеждани кози, овце, свине, зайци. В началото на май 2007 г. е направена първата копка за възстановяване на манастира и може да се каже, че по-голяма част от работата е свършена. Понастоящем манастирът е постоянно действащо мъжко братство.

Осмарски скални манастири – Осмар
655-402-osmarski-skalni-manastiri
Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки. Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само от хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят със задачата. Осмарските манастири се намират в местността „Осмарски боаз“ северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ – Скрино
655-402-ruenski-manastir
Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ се намира на около 2 км югозападно от с. Скрино в красива местност сред северните склонове на Руен планина. До манастира се стига като от международния път София – Кулата (Е79), по средата на отсечката Дупница-Благоевград се отбива на запад към китното градче Бобошево. От последното се поема за Кюстендил и след около 7 км в северозападна посока се стига до с. Скрино, от което започва тесен асфалтов път, който води до самите манастирски порти. Руенският манастир е един от малкото новопостроени в България. Красивата и приветлива обител е разположена сред букова гора и вековни дървета от един изключителни рядък растителен вид – Царския лешник. Понастоящем манастирът е постоянно действащ и се обитава от двама монаси. Отворен е за посещение всеки ден.

Обидимски манастир „Свети Пантелеймон“ – Обидим
655-402-obidimski-manastir
Обидимският манастир „Свети Пантелеймон“ се намира в землището на село Обидим, на около 4 км северозападно от селото, на около 150–200 метра от границата му с Добринишкото землище, на 1009 метра надморска височина. Прекият път до Обидимския манастир минава през Добринище, 6 км по черен път, който продължава до река Безбожка и е достъпен за автомобили. Интересна е историята му. На основата на съновидение Димитър Николов Вишов (Клечеров) направил разкопки на съответното място през 1908 г., където намерил свещоливник, железен кръст, разложен вече от продължителната влага, и икона на Света Богородица в корена на голямо борово дърво. В манастира се намира може би една от най-редките икони на Света Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Свети Пантелеймон и Св. Атанасий.

Манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ – Кабиле
655-402-kabile-manastir-oltar-cyrkva
Манастирът „Рождество на Пресвета Богородица“ се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6 км от град Ямбол. До манастира се стига лесно с кола от Ямбол и Сливен – на около километър от с. Кабиле. Кабиленският манастир има древна история. Легендите разказват, че през IV-V в. – по времето на римския император Константин Велики, тук е имало манастир с лековита вода и царица Елена изпращала да ѝ носят от нея.
Кабиленският манастир има хотелска част, където можете да отседнете и да се насладите на покоя и тишината.

Ивановски скални църкви – Русе
Ivanovski skalni manastiri
Скалният манастир „Св. Архангел Михаил“ се намира на 22 км от град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк „Русенски Лом”. До комплекса води асфалтов път с указателни табели, а в подножието на скалите има паркинг за автомобили. Система от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района.
Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през XIII-XIV в. Стенописите в църквата „Св. Богородица“ са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите и са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.
Днес манастирът не е действащ. В комплекса се продават информационни материали и сувенири.



Източник: BGZONES





Коментари

горе