10-те най-популярни селища и градове-музеи в България



На днешната дата отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата, който се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. 18 април е повод да се привлече общественото внимание във всички страни по света към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата.

„10-те най“ смята, че е добре да знаем къде сме родени и с какво можем да се гордеем като наследници на богатствата на едни от най-древните народи, населявали Европа. Разположена между Изтока и Запада, с благоприятен климат и природни богатства, страната ни винаги е била обект на непрекъснат културен обмен. Едно от най-известните съкровища – Варненският халколитен некропол, дава на света най-старото обработено златно съкровище, намирано в Европа (датирано V хил. пр. Хр.).

В момента пък един от най-известните музеи в света – френският Лувър, е домакин на българска изложба – „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“. В изложбата участват 1629 експоната от България, 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

За да отбележим днешният ден подбрахме 10-те най-популярни селища и градове-музеи в България. И ако не сте посещавали някой от тях, то направете необходимото грешката да бъде поправена. Ето ги и тях.

1. Арбанаси

Arbanasi

снимка: bulgariatravel.org

Арбанаси е едно от най-живописните стари селища в България. Разположено е на едноименното скалисто плато, с неповторим изглед към средновековната част на старата българска столица Велико Търново. Известно е с характерната си жилищна архитектура и богатите със стенописи черкви. Селището е основано през XIII в. от български боляри. Постепенно се развива като богато търговско селище с над 1000 къщи. Те поразяват със суровия си външен вид и високи каменни огради, които силно контрастират с китните дворове и неповторимия уют и удобства на вътрешните пространства. Таваните, вратите, мебелите и прозорците са богато украсени с дърворезба, стените са декорирани с гипсови орнаменти, изписани с цветя и растителни елементи. Особено красиви са запазените 7 черкви от XVII в. Със здравите си високи зидове, малки прозорци и непристъпни, оковани с желязо и дъбови врати, те хармонично се вписват в общия архитектурен вид на селището. Почти лишени от външна украса, вътре черквите са богато изографисани и украсени с невероятно красиви дърворезби.

2. Боженци

Bojenci

снимка: bulgariatravel.org

Боженци е малко селище, паметник на българската възрожденска архитектура, сгушено в северните склонове на Централна Стара планина. Малкото на брой къщи са разположени на двата бряга на р. Божанка, която извира недалеч от селото. Замогнало се чрез животновъдството, занаятите и търговията през XVIII в., селото променя своя архитектурен облик. Хълмистият релеф позволява на боженските майстори да оформят едни от най-живописните архитектурни ансамбли. Високите каменни огради, кованите дъбови порти, малките калдъръмени улички, каменните чешми и мостове, малките дюкянчета носят неповторимата атмосфера на това райско кътче на България. Тук всеки може да намери тишина и спокойствие като се пренесе в един отдавна отминал свят. Днес Боженци приютява редица известни български писатели, художници, архитекти, дейци на науката и изкуството.

3. Банско

Банско е красив планински град, разположен в подножието на Пирин планина на височина 925 м. Известен е с оригиналната си самобитна архитектура, живописни двукатни каменни къщи и цветни градини, с иконописната и дърворезбарската школа, с местната си кухня. В средата на XVIII в. е голямо и богато селище с развити занаяти, търговия и изкуство. По това време се оформя Банската художествена школа, която разнася славата си на Балканите и Централна Европа. В много от българските градове има останали паметници, дело на тези причудливи майстори. Днес градът е популярен с неземните красоти на Пирин. С многобройните си хотели и механи и чудесните условия за летен и зимен туризъм. Неповторимото гостоприемство на местните граждани и великолепните старинни пирински песни привличат ценители от цял свят.

4. Етъра

“Етъра” е впечатляващ етнографски музей на открито. Разположен е в едноименния квартал на гр. Габрово на брега на р. Сивек, в северните склонове на Централна Стара планина с площ от 60 декара. Експозицията му показва на живо пред посетителите (с участието на майстори и аниматори) архитектурата, етнографията, фолклора, старинните занаяти, традиционната кухня, домашната подредба и облеклата на Габровският край от периода XVIII-XIX в. В комплекса са запазени или пренесени от други съседни селища чешми, мостове, сгради, съоръжения и уреди. Чрез тях по интересен и занимателен начин се разкриват напредничавостта, изобретателността и високото художествено майсторство на някогашните габровци.

5. Жеравна

Jeravna

снимка: bulgariatravel.org

Жеравна също е архитектурно-етнографски резерват с над 150 къщи, свещоливница, килийно училище, метох, черква, чешми, ханове и дюкяни, запазени от Възраждането. Селото е разположено в югоизточните склонове на Източна Стара планина, възникнало е през XII-XIV в. Постепенно се замогва, развиват се занаятите, животновъдството и търговията. Оформя се характерната жеравненска къща, изградена изцяло от грубо обработено дъбово дърво с дълбоки до 2 м стрехи и дървени капаци по прозорците. Външният вид на къщите не винаги показва вътрешното богатство на форми и детайли – дърворезбите и апликациите по стените на стаите, вратите, прозорците и мебелите. Запазени са и днес са превърнати в музеи къщи, черкви, училища. Жеравна е едно от най-привлекателните кътчета на България.

6. Мелник

Град Мелник е град-музей, град-история, най-малкото градче в България. Тук попадате в миналото – живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, каменни пътища. Уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ще ви предложи днес Мелник. Червеното вино, което ще опитате, ще ви накара да се съмнявате, че истинското вино е само във Франция. Мелнишкото вино има богат вкус и аромат. Винарните къщи са известни далеч извън България. Тук винопроизводството се развива от стотици години и тайните му са предавани от поколение на поколение. Климатът е подходящ за отглеждането на различни сортове грозде, като един от уникалните за града е „широка мелнишка”. Сред забележителностите могат да се отбележат още Пашовата къща (Градски национален музей), Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви. В околността му се намира Роженският манастир, един от няколкото средновековни манастира, сравнително добре запазени и до днес. Няма да останете безразлични и към невероятната природа на Пиринския край и мелнишките пясъчни пирамиди – уникално чудо, изваяно от природата.

7. Копривщица

Копривщица е неповторима със своята природа, щедро даряваща жизнени сили, съхранена от векове история, уникални паметници на културата. Тук са съхранени над 380 архитектурни и исторически паметници, част от културното наследство на България. Богатата история, съхранените бит и фолклор са причина днес това прекрасно място да привлича все повече туристи. Копривщица е отлично място за спокойна почивка. Градчето е осеяно с малки семейни хотелчета с типичната копривщенска подредба и идеално поддържан, изпъстрен с много цветя двор. Впечатление ще ви направят чистият планински въздух и тишината. Градът е осеян със забележителности, които привличат вниманието, вдъхновяват поети, художници и певци. Тук могат да се видят много каменни художествени творби като надгробни паметници, скулптури и бюстове, мостове и чешми. Всяка една от тези творби представлява сама по себе си шедьовър на изкуството. Най-голям интерес обаче предизвикват старите къщи на видни личности от българската история, които днес са превърнати в музеи. Всяка година в края на лятото Копривщица е домакин на традиционния Национален събор на българското народно творчество, в което участие взимат над 10 хиляди музиканти, певци и танцьори.

8. Созопол

Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие и един от най-популярните курорти в България. Центърът му (Старият град) се намира на малък полуостров. В близост до него са островите Св. Иван и Св. Петър. Първото селище тук възниква в края на IV-III хил. пр. Хр. Подводните проучвания в созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II-I хил. пр. Хр. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност. По-късно е елинска колония – Аполония Понтика, от името на бог Аполон. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. От XVIII-XIX в. са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинни икони и великолепни дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време. През лятото на 2010 г. при археологически разкопки на остров Св. Иван е открит реликварий, който предизвиква истинска сензация. Той съдържа мощи – костици от ръка, лицева част и зъб на светец, които след проучване от специалисти се приема, че принадлежат на самия св. Йоан Предтеча. Именно част от черепа и едната ръка на св. Йоан Кръстител са се пазили в Константинополската патриаршия, откъдето са преместени тук при османските набези. Мощите днес се намират в созополската църква „Св. Георги”, която притежава и други първостепенни християнски реликви – частица от Светия кръст и мощи на св. Андрей.

9. Пловдив

Пловдив е вторият по брой на населението град в България. Тук се провеждат много икономически и културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, Телевизионният фестивал „Златна ракла”. В града са запазени много антични паметници, сред които са Античният театър, Римският одеон, Агората (Римският форум), Римският стадион, късноантичната сграда „Ейрене” и др. Старият Пловдив е уникален градски организъм, изграден от археологически обекти, музеи и галерии с ценни експонати, старинни сгради, действащи храмове с богата живописна и дърворезбена украса, уютни кафенета и ресторанти, стари и нови жилищни постройки с романтични дворове, живописни калдъръмени улици. Градът е носител на европейски златен медал за опазване на паметниците от миналото. Уникалното културно-историческо наследство на Пловдив обхваща три основни епохи – Античност, Средновековие и Възраждане. Всяка една от тях включва значими туристически забележителности на града. Те са пътешествие към загадъчното минало, събуждащо любопитство за откриване на съвременни приключения. През XII в. пр. н. е. праисторическото селище прераства в древнотракийския град Евмолпия, който е един от първите градски центрове в Югоизточна Европа. Останките от него могат да бъдат видени и днес.

10. Несебър

Несебър е една от най-големите исторически съкровищници, поради което е обявен за град-музей, както и за архитектурен и археологически резерват с национално значение. Заради множеството добре запазени паметници от различни епохи, Старият Несебър е паметник на културата от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Градът е един от най-старите в Европа и най-богатият на архитектурни паметници от Средновековието в България. Наследник е на древно тракийско селище, основано през II хил. пр. Хр. Градът е обявен за архитектурно-археологически резерват поради неповторимия си облик и особената атмосфера на улиците си. Най-голямото богатство на града са близо 60-те запазени възрожденски къщи, придаващи му изключително романтична атмосфера, и над 40-те църкви. 23 от храмовете са открити при разкопки и са реставрирани, като действаща в момента е само една, а други са превърнати в картинни галерии и музеи.



Източник: 10-те най





Коментари

горе